56ste Wieltjesfeesten in Menen: “We verwachten weer veel volk”

Het Wieltjesfeestenteam aan het stadhuis met links schepen Kasper Vandecasteele en rechts burgemeester Eddy Lust. © Nicolas Verhaeghe
Nicolas Verhaeghe
Nicolas Verhaeghe Medewerker KW

Al sinds 2021 zijn De Wieltjesfeesten in Menen een driedaags avontuur en deze gouden formule lijkt een blijvertje te worden. De braderie, live muziek, Wieltjesworp en zoveel meer worden stilaan een onmisbare traditie.

Voor de vierde keer op rij maakt Menen zich voor een driedaags feest tijdens het eerste weekend van september. “Anno 2024 noteren we enkele nieuwigheden en verwelkomen we opnieuw grote namen op onze Grote Markt”, zegt schepen van evenementen Kasper Vandecasteele.

De Wieltjesfeesten starten al op vrijdag met een beiaardconcert van stadsbeiaardier Wim Berteloot en een optreden van De Brasserie Ieper, een zotte bende koperblazers die garant staan voor een mix van kwaliteit en amusement. “Traditioneel hebben we op vrijdag om 18 uur, dankzij Lorenzo Naert van café Cosmopolite, de Wieltjesfeesten aan ‘t station met enkele rock- en bluesbands”, aldus Kasper.

Zaterdag blijft zijn klassieke programma behouden met vanaf 9 uur een heuse braderie en Wieltjeskoopjes bij de lokale handelaars in de centrumstraten. De braderie zal worden opgevrolijkt met muzikale animatie van de Koninklijke Volksharmonie Sint-Jozef Menen en het zootje ongeregeld van Jazzcollectief De Coureurs. “Er zullen ook dansdemo’s zijn in de Rijselstraat met Matliss en Golden Catalan Friends en op het podium op de Grote Markt met Matliss, Love2dance, Golden Catalan Friends en Marie-Flo”, weet Kasper.

Prinses voor een dag

Schaakliefhebbers gaan om 10 uur richting het BoegieWoegie-terras voor een spannend schaaktoernooi. Op de Groentemarkt zal er weer een veiligheidsdorp staan waar je kan kennismaken met de hulp- en veiligheidsdiensten en hun vele demonstraties, brandweer- en politievoertuigen, tuimelwagen, preventietips, promilleparcours, enzovoort. In de Ieperstraat zal er een rommelmarkt zijn vanaf de Koningstraat tot aan The Lemon. Aan de oude Tabaksfabriek zal er een modeshow zijn met droomjurken uit Lauwe met als thema ‘Prinses voor een dag’. Kinderen zullen in een mooie prinsessenjurk over de catwalk mogen lopen en foto’s nemen in sprookjesachtige decors. “In de Kortrijkstraat zullen de kids zich kunnen uitleven in een heus springkastelendorp van Klein Avontuur uit Lauwe. Ook van de partij zijn Farmcar, een mobiel speelparadijs in boerderijthema, en ballonplooier Animo Mario. De KSA voorziet een gocartparcours. Onze snoepworp is voorzien om 15.35 uur op de Grote Markt”, zegt Kasper.

Wieltjesambassadeur

Tijdens de Wieltjesfeesten wordt de Bruggestraat omgevormd tot Ambachtenstraat. Verschillende (kunst)ambachten zullen er te zien en te koop zijn met onder andere epoxy, gegraveerd hout en glas, kaartjes, textiel, oorbellen, decoratie en cadeauartikelen.

Op De Grote Markt zullen om 11 uur drie kandidates Emma, Laetitia en Aili strijden om de titel van Wieltjesambassadeur 2024-2025. “De nieuwe Wieltjesambassadeur en vice-Wieltjesambassadeur zullen officieel worden aangesteld op het podium op de Grote Markt. Ze mogen zich de hele dag verwachten aan een vipbehandeling”, weet Kasper.

Om 15 uur is er uiteraard de traditionele Wieltjesworp, lees: 500 wieltjes met diverse prijzen, met onder andere de enige echte Bierpot 2024, Meense taart, gadgets van Stad Menen, gratis zwembeurten, en nog veel meer. “Op het grote podium verwachten we tal van artiesten zoals Bart Kaëll, ABBA4U en Bonnes Muziekcarrousel XXL”, zegt Kasper.

Zondag sportdag

Zondag wordt een sportdag. “Tijdens ons Wieltjescriterium gaan we op een parcours in het hart van onze stad op zoek naar de vierde Wieltjeskampioen. Het criterium voor maximaal vijftig inwoners van groot-Menen zal dit jaar knal in het centrum van start gaan, met ook de aankomst op de Grote Markt. En in het Brouwerspark kan je terecht voor het gezellige Wieltjespetanquetornooi”, vertelt Kasper.

De groep Sons Saucisses zal om 11.30 uur zorgen voor een aperitiefconcert. Vanaf 14 uur is er nog een modeshow dankzij de lokale handelaars Lady Samy, Marie-Theme, Barbarella, Line en Willy, Lederwaren Eeckhout, Bisous, Boetiek Ann, BeRil by Jill en Chantal Léger.

“We verwelkomen iedereen met open armen op onze 56ste Wieltjesfeesten. We verwachten veel volk en hopen op zonnig en droog weer”, besluit ook burgemeester Eddy Lust enthousiast.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier