55.000 toeschouwers voor 46ste Kattenstoet in Ieper: “Warm weer had gevolgen voor het tempo”

Reus Minneke Poes was een van de afsluiters van de Kattenstoet. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Volgens de politie waren er zondag 55.000 toeschouwers in Ieper voor 46ste editie van de Kattenstoet. Het warme weer zorgde wel voor problemen. Niet alleen moesten vijf toeschouwers afgevoerd worden naar het ziekenhuis, de stoet duurde ook meer dan een uur langer dan gepland. “Door de drinkpauze aan de stadsschouwburg waren er soms gaten”, erkent regisseur Bart Cafmeyer, die net als burgemeester Emmily Talpe wel tevreden is.

Door corona was het zes jaar geleden dat de driejaarlijkse Kattenstoet nog eens door het centrum van Ieper trok. De figuranten en spelers stonden voor aanvang dan ook te popelen om nog eens het verhaal van Ieper als Kattenstad te vertellen, ondanks de brandende zon en een temperatuur van meer dan 25 graden.

Gigantisch warm

“Ik ben onvoorstelbaar content met de inzet van iedereen”, vertelt regisseur Bart Cafmeyer na afloop. “Wat die 1.800 spelers en figuranten gedaan hebben in de stoet, dat is onovertroffen. Het was wel gigantisch warm en dat had natuurlijk gevolgen voor het ritme en het tempo van de stoet. Zaterdagavond hadden we nog besloten om toch een drinkpauze in te lassen. Die drankpost was aan de stadsschouwburg. De mensen waren zo content dat ze water kregen, dat het begon te stroppen daar. Met als gevolg dat de stoet erachter begon stil te staan. Dat heeft naar mijn gevoel ervoor gezorgd dat het tempo van de stoet niet meer klopte en hier en daar gaten ontstonden.”

Lees verder onder de foto.

Door het warme weer werd er op de Leet een drinkpauze ingelast voor de deelnemers aan de Kattenstoet.
Door het warme weer werd er op de Leet een drinkpauze ingelast voor de deelnemers aan de Kattenstoet. © TOGH

“De stoet heeft uiteindelijk meer dan een uur (3 uur in plaats van 2, red.) te lang geduurd. Ik moet daar geen doekjes om winden”, vervolgt de regisseur. “Ik ben daar natuurlijk niet gelukkig mee, maar hoe moet je dat oplossen. Ik heb al mijn hoofd zitten breken over hoe je mensen kunt laten water drinken terwijl ze spelen, maar dat is dus niet op te lossen. Het weer heeft veel mensen toch parten gespeeld. Weet je wat het ook is. Het is zo lang koud geweest, en dan plotseling is het zo warm. Dat is heftig, hé. Over de figuranten en spelers kan ik geen slecht woord zeggen. Ze hebben dat ongelofelijk goed gedaan. We hebben ook mensen uit de stoet gehaald die kapot waren, onder andere twee steltenlopers die op het punt stonden flauw te vallen. Dat is al serieus.”

Ontroerd

Voor Bart Cafmeyer was het zijn negende en laatste Kattenstoet. De regisseur had eerder al aangegeven te stoppen na deze editie. Hij wordt opgevolgd door Steven Duyck. De hulpregisseurs hadden echter nog een verrassing in petto. Op het einde van de stoet kwam er nog een wagen met foto’s van Bart Cafmeyer als eerbetoon. “Ik wist van niks. Ik had wel gezien dat ze op de technische dienst een wagen aan het maken waren. Ze zeiden dat ze voor de speelpleinwerking was. Alle hulpregisseurs wisten dat blijkbaar, uitgezonderd ik. Ik was echt wel zeer ontroerd. Zo’n kleine maar mooie hulde, achter al die jaren. Die erkenning voor wat ik gedaan heb voor de stoet, dat is fantastisch natuurlijk.”

Vijf mensen naar ziekenhuis

Het zomerse weer zorgde wel voor een grote opkomst. Overal langs het parcours stond het publiek rijen dik. “Wij schatten de opkomst op een 55.000 bezoekers”, zegt Glenn Verdru, woordvoerder voor de lokale politie Arro Ieper. “Al bij al is alles goed verlopen. Door de drukte waren er wel hier en daar wel wat mobiliteitsproblemen. Vooral van mensen die de bewegwijzering en borden negeerden, maar dat raakte snel opgelost. De enige storende factor was de warmte. Er zijn heel wat medische interventies geweest. We hebben nog geen precies aantal, maar in totaal zijn er vijf mensen afgevoerd naar het ziekenhuis door de warmte.”

Lees verder onder de foto.

We zien v.l.n.r. Vlaams minister Hilde Crevits, burgemeester van Ieper Emmily Talpe en regisseur Bart Cafmeyer bij de wagen ter ere van de afscheidnemende regisseur.
We zien v.l.n.r. Vlaams minister Hilde Crevits, burgemeester van Ieper Emmily Talpe en regisseur Bart Cafmeyer bij de wagen ter ere van de afscheidnemende regisseur. © TOGH

Burgemeester Emmily Talpe, die op de viptribune naast Vlaams minister Hilde Crevits zat, was na afloop tevreden. “Het was een fantastische editie. We hadden de weergoden mee. Ik ben dan ook heel blij dat we waspoeder hebben gebracht naar de Zusters Karmelietessen. Als je kijkt naar de weersvoorspellingen van volgende week, dan is het alweer heel wat minder. Er waren volgens de politie tussen 50.000 en 55.000 toeschouwers. Dat is fantastisch veel, meer zelfs dan de Heilig Bloedprocessie in Brugge. We mogen trots zijn op onze stad. Ook de extra editie van Kattenkronkels op zaterdagavond was een meerwaarde. Dat gaf toch een extra cachet aan de Kattenstoet.”

Ketelgerecht

Samen met schepen Diego Desmadryl belandde de burgemeester wel in de ketel van de wagen van het Ketelgerecht. “Ik had dat wel een beetje voorbereid, in die zin dat ik bewust geen rokje of kleedje had aangetrokken. Ik had wel wat stress om in de ketel gegooid te worden, maar je valt zacht en in de armen van een aantal jonge mannen. Dus ik kon totaal niet klagen”, besluit Emmily Talpe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier