Drie naaiboeken schrijven in amper twee jaar tijd: dat huzarenstukje kreeg Evelien Cabie (38) voor elkaar. Vandaag lanceert ze haar boek ‘200 rokken en broeken’, het derde in de reeks na ‘200 shirts’ en ‘200 jurken’. “Daar moet je een beetje gek voor zijn”, lacht ze. “Maar ik hou zo van schrijven en patronen ontwerpen, dat me dat net enorm veel energie geeft.”
“Dit moet het meest intensieve boek van de drie geweest zijn”, opent Evelien. “Tegelijk met het ontwerpen was ik al bezig met het naaien van de rokken en broeken voor de fotoshoot. Het kwam dus allemaal meer samen dan bij de vorige boeken. Ik vreesde eigenlijk dat ik nooit aan 200 stuks zou geraken, maar uiteindelijk ben ik er ruim over gegaan. Je kan zoveel variëren dat de mogelijkheden bijna ontelbaar zijn.”
De patronen voor de rokken zaten relatief vlot in elkaar. Maar een broek met een goeie pasvorm ontwerpen, bleek iets moeilijker. “Op zich komt enkel de beennaad erbij, maar bij een broek moet je extra rekening houden met lange of korte benen, volle of magere billen, een ronde poep of net niet”, haalt Evelien. “Daarin schuilen enorm veel verschillen. Iedereen is anders. Ik ben vertrokken van een Europese maattabel en een standaardmodel van broek. In het boek reik ik tips aan om de broek naar je eigen lichaam aan te passen.”
“Veertien uur lang hebben we geshoot in het Parkhotel, met een resultaat dat mij enorm veel voldoening gaf”
“Sowieso mag je niet uitgaan van je confectiemaat, maar moet je jezelf nauwkeurig opmeten“, adviseert Evelien. “Daarna maak je een pasbroek die je verder op maat maakt. Daarin kruipt best wat werk, maar het loont achteraf. Eens je een broek hebt die als gegoten zit, kan je eindeloos variëren. Wil je een bootcut, voeg je splitjes toe of ga je voor wijde pijpen? Dat kan met weinig moeite.”
Kast vol kleren?
Het boek ‘200 rokken en broeken’ is een pak dikker dan de vorige twee uitgaven. “En dan nog heb ik mij moeten inhouden”, lacht Evelien. “Voor naaisters met ervaring is het perfect om aan te beginnen, maar voor beginnende naaisters zou ik graag nog tutorials of handleidingen maken zodat ze daarop kunnen terugvallen. Dat geeft hen meer zekerheid. Het staat absoluut op mijn to-do-lijstje, voor als het wat minder druk is.”
Of ‘200 rokken en broeken’ de laatste schakel in de trilogie is, hangt af van de plannen van de uitgeverij. “We hebben al shirts en jurken gehad, maar volgens mij kan je nog wel wat doen met jasjes. Of met patronen voor mannen. Dan zou mijn man het niet erg vinden om testpersoon te zijn en zijn garderobe te zien groeien”, lacht ze.
Wil dat dan zeggen dat Eveliens kast zelf vol handgemaakte spullen hangt? “Was het maar waar. De stukken die ik voor de modellen naaide, kregen ze zelf mee. Voor mezelf heb ik nog geen tijd gevonden om te naaien. Met al die boeken zijn er nochtans patronen in overvloed. Ideeën en stoffen genoeg, maar de tijd schiet er vaak bij in. Dat zal elke naaister wel herkennen.”
Voodoopopje
Ontwerpen deed Evelien met een soort voodoopopje waarop ze stoffen speldde en vormen uitprobeerde. “Dat gaf me meteen een beeld van het resultaat. Per patroon tekende ik een schets met technische uitleg. Het is wel leuk om nu in die map terug te kijken en te zien hoeveel ideeën ik nog kan uitwerken. Mijn hoofd staat echt niet stil.”
Wat Evelien dan ook zeker weet, is dat ze dolgraag boeken zou blijven schrijven. “Meer nog dan naaien hou ik van patroontekenen en ontwerpen. Mijn achtergrond als architect zit daar ongetwijfeld voor iets tussen. Ik ga heel rationeel te werk. Vaak hoor ik dat de patronen goed passen, dus die aanpak blijkt te werken. Dat enthousiasme doet deugd. Dat hoorde ik ook tijdens de testdag die ik in Kortrijk organiseerde. Enkele dames kregen een patroon in preview en gingen ermee aan de slag. De feedback die ik daar kreeg, was heel nuttig en de aanpassingen kon ik nadien integreren in de definitieve patronen.”
“Ik droom van een online platform vol tips, kleuradvies en patronen”
Veel werd niet gesleuteld aan het succesrecept van de twee vorige uitgaves. In het boek worden nu wel eerder effen stoffen gebruikt, zodat je de (pas)vorm goed kan zien. Wie de modellen liever in 3D ziet, kan opnieuw de app gebruiken. “En daar kwam mijn man Stijn weer in het verhaal”, haalt Evelien aan. “De technologie die hij ontwikkelde om aan de hand van honderden foto’s een model in te scannen, kreeg nu een nieuwe app waardoor nog veel meer mogelijk is.”
Ook deze keer trommelde Evelien haar vriendinnen op om model te staan in het boek. “We trokken naar het Parkhotel. Daar hadden we een hotelkamer voor de make-up en styling en mochten we in alle hoekjes van het hotel foto’s maken. Veertien uur lang hebben we geshoot en op het einde was werkelijk iedereen pompaf. Maar de voldoening was zo groot. Ik was heel blij dat het plaatje klopte zoals ik het in mijn hoofd had. De foto’s stralen tijdloze klasse uit, helemaal wat ik wou.”
Online platform
Dat Evelien voltijds met patronen, schrijven en styling bezig zou zijn, had ze een paar jaar geleden nooit gedacht. “Het begon eigenlijk met een vriendin die bij Lannoo werkt. Ze polste bij mij of ik geen insteek had voor een creatief boek. Ik was toen al met naaien bezig en zetten wat losse ideeën op papier. Zo is de bal aan het rollen gegaan en mocht ik zelf aan de slag. Dat het eerste boek intussen aan de tiende druk toe is, daarvan sta ik nog altijd versteld. Het is zo’n leuk gevoel om te weten dat mensen aan de slag gaan met jouw patronen.”
“Mijn droom is om een online platform uit de grond te stampen waarop je zowel links, boekentips, patronen, tutorials, stylingadvies en seizoenskleuren kan terugvinden. Het complete plaatje om als hobbynaaister aan de slag te gaan en je zelfgemaakte kleren helemaal op je eigen maat te maken. Dat lijkt me echt heel leuk. Dus wie weet…”
Info: Evelien blogt op sewbidoo.blogspot.be p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier