Ensormunt voorgesteld naar aanleiding van herdenkingsjaar over Oostendse meester

Het allereerste exemplaar werd door de Muntmeester van België Giovanni Van De Velde (links op de foto) in Mu.ZEE in Oostende officieel voorgesteld en overhandigd aan schepen voor de Vrije Tijd Bart Plasschaert. © ML
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

Het Ensorjaar kan niet meer stuk. Heel het jaar door lopen er in Vlaanderen en Brussel wel een paar tentoonstellingen over de Oostendse meester naar aanleiding van de herdenking dat hij 75 jaar geleden overleed. Dit naast de meer dan vijftig andere evenementen in zijn geboortestad alleen al. En vandaag dook er niet alleen een nog onbekend werk op uit de privésfeer, maar werd er ook een Ensormunt geslagen.

Het allereerste exemplaar werd door de Muntmeester van België Giovanni Van De Velde (links op de foto) in Mu.ZEE in Oostende officieel voorgesteld en overhandigd aan schepen voor de Vrije Tijd Bart Plasschaert. Het stuk heeft een nominale waarde van 2,5 euro en toont aan de ene zijde het schilderij ‘Zelfportret met Bloemenhoed’ uit Mu.ZEE en ‘De Intrige’ uit het K.M.S.K.A. De Ensormunt kan voor 12,5 euro als collectors item gekocht worden via herdenkingsmunten.be. Eind 20ste eeuw sierde Ensors hoofd ook al.