Eerste ‘Olivierkes’ gaan naar Dirk Verbeke, Luc Vandenbroucke en Arsène Verbeke

Het drietal kreeg een beeldje van de hand van Mathias Claerhout. © WMe
Redactie KW

Vrijdagavond reikten de Cultuurraad en de Tieltse Perskring voor het eerst samen de ‘Olivierkes’ uit. Die vernieuwde cultuur- en persprijzen gingen naar Dirk Verbeke, Luc Vandenbroecke en Arsène Verbeke, drie Tieltenaars die bijzondere prestaties wisten neer te zetten op vlak van cultuur in de brede zin van het woord.

Het Olivierke van de Perskring was voor gewezen stadssecretaris Dirk Verbeke, die zich blijft inzetten voor de geschiedenis van de eerste Poolse pantserdivisie, onder meer met de expo Gepantserde Vleugels en het boek Vergeten Helden. Verbeke haalde het van acteur en regisseur Stefaan De Cloet en Dirty Scum Bart D’ooghe.

Het Olivierke van de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid ging dan weer naar Luc Vandenbroecke van de Gezinsbond van Kanegem. De andere genomineerden waren Berenice Vanrenterghem van de Heemkundige Kring en Rudi Ailliet van Koninklijke Harmonie Vermaak Na Arbeid.

Tot slot werd ook een Lifetime Achievement Award uitgereikt aan Arsène Verbeke, die in 1980 aan de wieg stond van de Tieltse Cultuurraad. Het drietal kreeg een beeldje van de hand van Mathias Claerhout. Hij is de zoon van kunstenaar Jef Claerhout, die het standbeeld van Olivier de Duivel maakte dat op de Tieltse Markt staat.

Nieuwe formule

De awardshow bestond uit een gesprek met de genomineerden in de schouwburgzaal, gekoppeld aan muzikale intermezzi van Barbara Dex. Na afloop konden de aanwezigen nog uitgebreid genieten van een drankje in het theatercafé. Die nieuwe formule kon op veel bijval rekenen en zowel de Perskring als de Cultuurraad spreken van een geslaagde samenwerking. Een nieuwe traditie lijkt geboren. (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier