Dirk D’Hulster geselecteerd voor prestigieuze beurs Radiophrenia in Glasgow

Dirk D'Hulster is niet aan zijn proefstuk toe. © gf
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Kunstenaar Dirk D’Hulster is met zijn werk ‘The Anatomical Study’ geselecteerd voor Radiophrenia 2020 in Glasgow in Schotland. Radiophrenia is een tijdelijk radiostation dat de huidige trends in geluids- en transmissiekunst onderzoekt. Dirk woont in Kortrijk, maar is aan het verhuizen naar Nieuwpoort.

Dirk D’Hulster genoot een opleiding in St.-Lucas Gent. Hij werkt al 35 jaar bij Roularta als reprograaf en lesgever reprotechnieken. Reprografie is de verzamelnaam voor alle technieken die gebruikmaken van de inwerking van licht, ultraviolet- of infraroodstraling op een hiervoor gevoelig materiaal voor het maken van (foto)kopieën van geschreven, gedrukte, getekende of fotografisch vervaardigde originelen. Dat leert ons de literatuur.

Datasonificatie

Radiophrenia onderzoekt de huidige trends in geluids- en transmissiekunst met soundscapes, woord, documentaire, drama, compilaties, radio-experimenten, gevonden geluid en radicale programma-ideeën. Daarvoor is Dirk D’Hulster nu geselecteerd met ‘The Anatomical Study’, een audiowerk van 72’19”, gebaseerd op datasonificatie van zijn plastisch werk rond het thema anatomie.

“Mijn anatomische werk is gebaseerd op 19de-eeuwse fotografische glasplaattechnieken en 16de- en 17de-eeuwse schildertechnieken. Deze werken worden op hun beurt via datasonificatie – het omzetten van datagegevens in geluid – getransformeerd naar geluid”, duidt Dirk. “Er zijn verschillende opties: het geluid op zich, de verkregen geluiden opsplitsen en bewerken en het geluid omzetten naar midi, zodat een virtueel instrument ze kan spelen. Midi kan je bewerken, uitprinten en het resultaat zijn partituren, al dan niet speelbaar.”

Het spel verkent de variabele verschillen tussen akoestisch en elektronisch geluid, en tussen simulatie en onbewust, door middel van herhaling en gelaagdheid

Daarna zijn er opnieuw verschillende opties. “Je kan de computer jouw partituur laten afspelen, of je geeft de partituur aan een pianist die deze wil interpreteren. Computer en pianist samen kan ook en je kan ook alle technieken samen gebruiken.”

“Het spel verkent de variabele verschillen tussen akoestisch en elektronisch geluid, en tussen simulatie en onbewust, door middel van herhaling en gelaagdheid. Het is een muziek van fictieve ruimtes en fantoomfiguren – een wereld tussen echte en denkbeeldige oorzaken. Als geluidsmateriaal gebruik ik datasonificatie van mijn eigen foto’s, opgenomen geluiden en beeldmateriaal waarin de luisteraars tastende karakters worden in een andere klankwereld”, duidt Dirk.

De resultaten worden op vinyl, cd of usb gezet en worden gepresenteerd via een boek. “Het formaat is steevast 30 bij 30 cm, wat verwijst naar de lp, en is dan ook vooral een kijkboek, waarvan papier belangrijk is als de geur van het boek.”

Canvascollectie

Dirk is niet aan zijn proefstuk toe is. Hij nam onder meer deel aan de International Soundart Competition in Londen in 2019, Het Perron in Ieper in 2017 en De Canvascollectie in 2010. Vorig jaar nam hij ook deel aan Radiophrenia met het radiospel ‘The Divine Punishment’. De deelname van Dirk wordt dit jaar uitgezonden op 19 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content