Dirk Cornelis blijft jaartje langer directeur in cultuurcentrum De Spil: “Publiek vindt snel weer de weg”

Dirk Cornelis: “De Spil staat de komende jaren voor heel wat culturele en organisatorische uitdagingen.” © Stefaan Beel
Redactie KW

Het eerste bijna-post-corona-seizoen van cultuurcentrum De Spil in Roeselare is anderhalve maand ver en directeur Dirk Cornelis is tevreden. “De mensen zijn opgetogen dat ze weer een live-voorstelling kunnen meepikken. Ook ons huis komt weer stilaan tot leven en meteen staan we voor heel wat uitdagingen.”

“Onze motor heeft anderhalf jaar stilgelegen”, vertelt Spil-directeur Dirk Cornelis. “En dat voel je hier in huis. Het zal een tijdje duren vooraleer weer alles 100 procent draait. We moeten vergeten procedures en afspraken weer wat gaan bijschaven want ons personeel heeft het centrum maar ook elkaar amper gezien in die tijd.”

“We zien dat het publiek heel snel de weg naar ons cultuurhuis heeft teruggevonden. Ik word constant aangesproken door bezoekers die hun enthousiasme niet onder stoelen of banken steken. Je merkt ook dat de angst weg is. In het begin was het nog aarzelen. Moet dat masker nu nog of niet en zitten we niet té dicht op elkaar?”

“Anderzijds is het ouder publiek duidelijk minder op de afspraak. Je ziet dat aan de magere opkomst op klassieke concerten. Vroeger konden we nog rekenen op vaste klanten die via het abonnementensysteem een aantal klassieke voorstellingen boekten over het hele seizoen verspreid. De combinatie van het afschaffen van de abonnementen, een beslissing die reeds voor corona was genomen, en de pandemie zorgt dat we voorlopig moeilijk dit segment van ons publiek terugzien.”

Meer losse tickets

“De hele start van dit bijna-post-coronaseizoen is wat raar. De ene voorstelling verkoopt onverwacht vlot uit en de andere raakt al even onverwacht moeilijk van de grond. Zo is het ongezien dat een Bart Peeters niet onmiddellijk is uitverkocht maar de comedyshow van Walter Baele wel meteen was volgeboekt. Ook het nieuwjaarsconcert raakt niet vol wat anders al lang is uitverkocht.”

We voorzien voor dit seizoen onvermijdelijk wel een verlies. Dat was ingecalculeerd

“We troosten ons met de vaststelling dat er elke dag aan de balie of online meer dan vroeger losse tickets worden geboekt. Vroeger kocht iemand zes voorstellingen via het abonnement en dat was het dan. Nu kopen klanten pakketten en vullen dat doorheen het jaar vlot aan.”

“Dus het komt wel goed, daar twijfel ik niet aan”, stelt Dirk Cornelis ons gerust. “Maar we voorzien voor dit seizoen onvermijdelijk wel een verlies. Dat was ingecalculeerd.”

Uitdaging

De Spil staat de komende maanden en jaren trouwens voor nog meer uitdagingen. “Ja, het cultuurlandschap verandert snel, zeker voor grote huizen als het onze. Op heel wat vlakken moeten we anders, op een grotere en meer professionele schaal gaan werken. Wij van De Spil samen met het stadsbestuur zijn daar momenteel volop mee bezig. Door corona lagen de gesprekken wat stil maar die zijn nu weer opgestart. “

“Een van de eerste beslissingen is dat ik nog een jaartje langer in De Spil blijf. Normaal was ik nu net met pensioen. Niet dus. Men heeft me gevraagd om tijdens deze overgangsperiode toch nog even op post te blijven. Ik ga wat minder uren werken maar blijf wel voor de volle honderd procent verantwoordelijk voor dit huis.”

“Het is de overtuiging van het stadsbestuur en van onze raad van bestuur dat de uitdagingen samengaan met een nieuwe manier van management. Hoe die er moet uitzien, daar zijn we dus nu mee bezig om dat uit te zoeken.”

Nieuwe expertise

“De komende maanden halen we nieuwe expertise binnen. Zo komt er een extra consultant die ons zal helpen met het ICT-verhaal. Dat is zo complex geworden dat we dat alleen niet meer aankunnen. Er komt ook een nieuwe kracht die ons zal bijstaan met de arbeidsorganisatie en zal helpen om antwoorden te vinden op tientallen nieuwe vragen.”

“Elk niveau in De Spil schreeuwt wel om hulp. De administratie wil wel een nieuwe kracht en de technici zoeken een specialist die speelt met een klank- en lichttafel. Jammer genoeg heb ik maar centen voor twee extra medewerkers.”

“Een van de opdrachten voor de komende maanden is het zoeken naar een nieuwe procedure voor de aanstelling van mijn opvolger. Het stadsbestuur ziet dat in het ruimere verhaal van de uitbreiding van de site STAP/SPIL met een mogelijk nieuw gebouw voor de SASK op de locatie van het oude zwembad.”

“Er zijn nog geen beslissingen genomen maar je ziet, Roeselare en De Spil staan de komende jaren voor heel wat culturele uitdagingen”, aldus nog directeur Dirk Cornelis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier