Fotograaf Frank Lambrechts portretteerde het kruim van de Vlaamse muzikanten in een vaak ongewone omgeving. Van 3 april tot 30 september is het resultaat hiervan, de fotoreeks Contrast, in De Panne te zien in de duinenstrook tussen het Leopold I-monument op de Esplanade en de zeilwagenclub.
Frank Lambrechts (1976) is een geboren en getogen Antwerpenaar maar heeft ook een bijzondere band met De Panne. Zijn passie voor fotografie manifesteerde zich al in zijn kinderjaren toen de Minoltacamera van het gezin een enorme aantrekkingskracht op hem uitoefende. “Het stond blijkbaar in de sterren geschreven dat ik fotografie als studierichting zou kiezen”, lacht Frank.
“Toen heb ik de technische kant van het vak geleerd. Ik heb ook vooral leren kijken en observeren. Na mijn studies begon ik als lichttechnicus, maar de liefde voor fotografie wakkerde weer aan. Ik zette mijn eerste stappen in de concertfotografie en mijn ervaring als lichttechnicus kwam dan goed van pas.”
Nieuwe portretten
De expo ‘Contrast’ was vorig jaar al te bezichtigen in het Antwerpse Vleeshuis, maar door de coronapandemie was deze tentoonstelling een tijdlang gesloten en kon slechts een beperkt aantal bezoekers de expositie bezichtigen. Met de openluchtversie Contrast De Panne wordt de expo hernomen als een coronaveilige editie met een aantal dezelfde, maar ook een reeks nieuwe portretten.
“Eigenlijk was ik blij verrast met de uitnodiging om mijn expo naar De Panne te brengen”, vertelt Frank. “Net hier, aan dat stuk strand waar ik in de jaren 80 elk jaar mijn zomers doorbracht in mijn blauw sponzen broekje, waar ik in zee en de plassen ravotte, waar ik zandkastelen bouwde! Ik vind het geweldig dat mijn foto’s hier een hele zomer lang komen te staan. Ik heb genoten van elk moment, van het nemen van de eerste foto tot het planten van de laatste foto in het zand.”
Goed gevoel
De trigger om een tentoonstelling met foto’s van Vlaamse popmuzikanten te maken was een albumcover. “Toen Augustijn Vermandere mij vroeg om de foto’s van zijn eerste album te maken en ik na weken wachten eindelijk de LP in mijn handen hield, kreeg ik een goed gevoel bij de portretten. Door jaren concerten te fotograferen kwam ik al eens een muzikant tegen met wie ik wel aan de slag wilde. Ik dacht: als ik nu eens naar de muzikanten stap om foto’s te maken? Dat idee groeide uit tot een reis. Een reis die ik enkel en alleen in Vlaanderen zou maken. In dit project werd ik ook geconfronteerd met het aspect tijd: heel wat artiesten hebben een drukke agenda en hebben niet zomaar de gelegenheid om een uurtje uit te trekken. Dat vertaalde zich in drie thema’s voor deze expo: portretten in zwart-wit met de muzikanten haarscherp in beeld tegen een witte achtergrond, foto’s op een buitenlocatie, tijdens een wandeling, soms in de omgeving van de woonplaats van de artiest, en de reeks ‘Walk on Water’ waarbij de muzikanten lijken te zweven net boven het wateroppervlak. Daarvoor hebben we onder meer een stelling gebouwd aan de vijver van de Ekerse Putten.”
Piano in het water
De muzikanten die voor de lens van Frank passeerden zijn niet de minsten: van Gert en Sam Bettens, Oscar & The Wolf, Raymond van het Groenewoud, Karen Damen, Tourist LeMC, Bent van Looy en Wannes Cappelle tot Hans Francken met zijn piano in het water…
Wannes Cappelle vond het een beetje gek dat hij werd aangesproken door de Antwerpse fotograaf: “Het water tussen Antwerpen en West-Vlaanderen is nogal diep, maar ik heb zelf een tijd in Antwerpen gewoond en wilde die Antwerpenaar dus wel helpen. Maar ik vind het resultaat geweldig! De symboliek van de hele muzieksector die naar zee staat te kijken in een periode waarin velen van ons haast niets te doen hebben. Op veel vlakken was dit een jaar van bezinning, en dat wordt treffend weergegeven in de beelden van deze expo.”
Schepen Cindy Verbrugge: “Het klonk mij meteen als muziek in mijn oren toen Elly van de dienst cultuur mij voorstelde om letterlijk en figuurlijk met Frank Lambrechts in zee te gaan… We zetten meer dan ooit in op hoogstaande culturele buitenactiviteiten met een extra belevingsfactor. Terwijl mensen genieten van deze sprekende artistieke foto’s kunnen ze via een gescande QR-code naar de muzikale topprestaties luisteren van de muzikanten. Als ze deelnemen aan de wedstrijd via #contrastdepanne kunnen ze ook nog eens een prijs winnen!”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier