De Denkertrofee voor Claudia Allemeersch vijftien jaar nadat ze beste hobbykok werd

Claudia Allemeersch kreeg zondag de vijftiende De Denker. © (foto Stefaan Bogaerts)
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

Vijftien jaar geleden werd Claudia Allemeersch op VTM De Beste Hobbykok van Vlaanderen. Zondag kreeg ze de vijftiende De Denker, een prijs uitgereikt door het gelijknamige genootschap. “En binnenkort komt mijn vijftiende boek uit.”

In 2009 werd Claudia Allemeersch uit Roeselare plots wereldberoemd in eigen land en stad toen ze het VTM-programma De Beste Hobbykok van Vlaanderen won. Dat was de start van een succesvolle loopbaan als schrijfster van kookboeken. “Ondertussen staan er dertien op de teller en boek veertien en vijftien liggen binnenkort in de boekhandel.”

“Heel leuk wordt het extraatje, zeg maar het toetje, waarbij ik samen werk met Roger van Damme gekend van zijn desserts. Daarnaast komt er ook een boek over koken met een airfryer. Manieren van koken en de keuze van ingrediënten verandereren steeds weer waardoor ook ik nog altijd nieuwe dingen ontdek.”

Springlevend

Het genootschap De Denker reikt tweejaarlijks een prijs uit aan een stadsgenoot voor een uitzonderlijke culturele prestatie. Dit jaar was dat voor de vijftiende keer. Na het overlijden van stichter Jos Bogaerts nam zijn zoon Stefaan de fakkel over. “We zijn nog steeds springlevend”, zei Bogaerts in zijn openingsspeech in het oude brouwerijtje in de Spanjestraat. “We zijn trouwens blij hier deze vijftiende De Denker te mogen uitreiken. De firma Maselis is eigenaar van het pand en jarenlang sponsor van onze vereniging.”

“Het is de eerste keer dat we De Denker moeten uitreiken zonder de aanwezigheid van mijn vader en stichter Jos Bogaerts. Het was even schakelen maar nu staan we er weer met een vernieuwde equipe bestuursleden, met jong bloed maar ook met kranige zeventigers.”

“We hadden snel een shortlist van vijftien namen klaar maar de keuze was niet moeilijk. Snel besloot het bestuur het beeldje dit jaar uit te reiken aan Hobbykok van Vlaanderen Claudia Allemeersch.”

Ster voor een dag

Burgemeester Kris Declercq die de prijs zondag uitreikte, was duidelijk akkoord met de beslissing van de jury. “Als je mensen samen kunt brengen rond een tafel dan kan je mensen ook verenigen”, aldus de burgemeester.

De Denker kijkt alvast vooruit en plant ook in het najaar een nieuw project. “Op zaterdag 30 november organiseren we dan Ster voor 1 dag waarbij we twintig mensen met een beperking de dag van hun leven willen geven. Samen met onze partners, VISO en firma Maselis, krijgen ze een volledige opmaak, van haar tot schmink, een fotoshoot, een catwalkles en een heuse show waarbij zij mogen shinen op het podium”, aldus nog voorzitter Stefaan Bogaerts. (Bart Crabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier