Danscompagnie Tros bestaat 50 jaar en viert dat in CC De Steiger in Menen

De dansers van Danscompagnie Tros zijn volop aan het repeteren. © Kristof Desmet
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Danscompagnie Tros bestaat 50 jaar en viert dat volgende week met drie voorstellingen van Let’s Celebrate in cc De Steiger in Menen. Het is destijds allemaal begonnen met Roger Vannevele zaliger en Roos Duquesne. “Op een of ander lokaal feestje in Kruiseke, met enkele dansjes”, zegt voorzitter Luc D’Hondt. “Wat aansloeg en het begin werd van wat toen nog Kunstgroep Tros heette.”

Veel foto’s, affiches en documenten uit de beginjaren zijn er eigenlijk niet. “Ik kreeg van iemand een programma van helemaal in het begin en kon dat digitaliseren”, zegt Luc. “Sommige stukken zijn niet goed genoeg om in te scannen. Bij deze doen we een oproep aan wie ons van die vroegere foto’s en herinneringen kan bezorgen.”

Meer toeters en bellen

In De Steiger vonden vorige week woensdag de eerste repetities plaats. “En volgende week woensdag is er dan de generale repetitie”, vertelt Luc.

“Het wordt dit keer een familiefeest met meer toeters en bellen dan anders.”

“Ook met meer nieuwe kleding dan anders”, haakt zijn dochter en artistiek leider Helena in. “Normaliter doen we dat elk jaar voor een aantal groepen”, vervolgt Luc. “We kopen nieuwe kleding aan zodat ze kunnen wisselen en combineren. Zo komen we tot een ander tenue.”

Cie Tros telt zowat 280 dansers. Voornamelijk uit Wervik, Geluwe, Kruiseke, Komen, Menen maar ook uit Wevelgem en Zillebeke. “Toen we de vzw negen jaar geleden overnamen waren er 110 dansers”, zegt Luc. “Net voor corona telden we er 305.”

“We beschikken over 30 lesgeefsters en stagiairs”, vertelt Helena. “Het is elk jaar een zoektocht naar lesgeefsters maar het lukt.” Helena zorgt voor de planning en het artistieke, mama Els Dejonghe voor de administratie en betalingen.

De voorstellingen vinden plaats op zaterdag 2 en zondag 3 maart telkens om 15 uur en zaterdag 2 maart om 19 uur. Meer info: www.danscompagnietros.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier