Brugge pakt uit met een unieke samenwerking: Dans in Brugge. Drie cultuurhuizen – Cultuurcentrum Brugge, KAAP en het Concertgebouw – bundelen hun krachten voor dans in de stad. Voortaan brengt Brugge haar volledige dansaanbod onder op de gloednieuwe website dansinbrugge.be . Dansliefhebbers en -nieuwsgierigen kunnen er onder meer hun tickets kopen, grasduinen in het ontstaan van geprogrammeerde producties en meer ontdekken over dansers en makers.
Hoewel de drie huizen al jaren samenwerken, zich structureel op elkaar afstemmen en elkaar aanvullen, is er nu voor het eerst sprake van een echte versmelting voor het luik “dans”. Ze bieden nu meer dan ooit een complementaire programmatie en een gemeenschappelijke communicatie. Met maar liefst 15 residenties voor choreografen per jaar 50 producties en waarbij samen meer dan 250 dansers betrokken zijn, plaatst Brugge zichzelf internationaal op de kaart als dansstad voor publiek én makers.
Dans in Brugge zet naast een rijke en verrassende presentatie en centrale communicatie meer dan ooit in op danscreatie en -participatie. Dans in Brugge wil een solide speler in de Vlaamse dansscene zijn en (inter)nationaal talent een broedplaats met podium bieden. Tevens wil dit initiatief een betrokken gemeenschap rond dans uitbouwen.
Wegbereider
De Stad Brugge wil met deze structurele samenwerking een wegbereider zijn en zich opwerken als dansstad die ook op een internationaal publiek mikt. Door als partners van de lokale, Brugse kunstensector de handen in elkaar te slaan, eerder dan elkaar te beconcurreren, kan op een efficiënte, sterke en kwalitatieve manier een gezamenlijk dansaanbod bereikt worden. Brugs burgemeester Dirk De fauw omschrijft het zo: “Dans in Brugge is een verbindend project dat een duidelijke houvast biedt aan dansliefhebbers en nieuwsgierigen over de streep kan trekken om een voorstelling bij te wonen.”
“Door aanvullend te werken, kunnen de specifieke kwaliteiten van elk van de drie partnerinstellingen tot hun recht komen. Tegelijk staan we samen sterk; als alliantie kunnen we op een gecoördineerde manier inspelen op de behoeften van de kunstenaars alsook het publiek een veelzijdig programma bieden dat het hele gamma van de hedendaagse dans beslaat”, zo stelt Georg Weinand, programmator dans bij het Concertgebouw en Cultuurcentrum Brugge.
Geen versnippering
Dans in Brugge wil door een gedeelde artistieke visie over de dansprogrammering publieksversnippering voorkomen. Tegelijk ontstaat hierdoor een creatieve marge voor festivals zoals December Dance en Bits of dance, die een complementair aanbod verzorgen voor het seizoensrepertoire.
De gedeelde visie op dans wordt zichtbaar op dansinbrugge.be. Op die website vind je in een oogopslag alle voorstellingen, een eenvoudig ticketsysteem en transparante prijzen.
“Dankzij Dans in Brugge wordt het dansaanbod in onze stad een stuk overzichtelijker. Dit is een goede zaak voor zowel het publiek, de kunstenaars als voor de uitstraling van Brugge als cultuurstad bij uitstek” vindt ook de Brugse cultuurschepen Nico Blontrock. “Op een dynamische, frisse en toegankelijke manier bouwt Dans in Brugge bruggen tussen makers en hun publiek. Door voldoende en laagdrempelige omkadering te bieden wordt het belevingsaspect van het dansbezoek onderstreept.
De krachten worden niet alleen gebundeld op gebied van programma, communicatie en presentatie. DiB wil eveneens een sterke rol spelen in de creatieprocessen, productie en ontwikkeling van hedendaagse dans in Brugge.
Residenties
Merel Vercoutere, programmator dans bij KAAP omschrijft het als volgt: “Brugge is geen typische thuisstad voor choreografen. Toch kan de cultuurstad een unieke positie bekleden binnen het internationale residentie-parcours van ‘groeiende choreografen’. Door deze bijzondere aandacht voor residenties en tijdelijke creatiemogelijkheden kan Brugge zich op de kaart zetten als vruchtbaar gebied voor de internationale danswereld. Er wordt ruimte gemaakt voor residenties en ondersteuning van mid-careers, voor huisartiesten en voor momenten van reflectie binnen en met de sector.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier