Cultuurhuis De Keizer heropent dit weekend in Lichtervelde: “Ode aan Agnes, maar met eigentijdse toets”

Stephanie Caset (zittend vooraan rechts) samen met een groep vrijwilligers op de binnenkoer van Cultuurhuis De Keizer. (foto Kurt) © Kurt Desplenter Foto Kurt
Lien Henneco
Lien Henneco Medewerker KW

Dit weekend is het zover: dan heropent, na een lange sluiting door – u raadt het al – corona, de oudste dorpsbioscoop van België. De cinema werd omgedoopt tot Cultuurhuis De Keizer, want naast film zal er vanaf 1 oktober heel wat meer te beleven zijn in het iconische gebouw. “De Keizer wordt een cultuurhuis, waar iedereen die artistiek bezig is een plaats kan krijgen.”

Een hele zomer lang staken zo’n 40 vrijwilligers met een hart voor kunst en cultuur de handen uit de mouwen, om de legendarische cinema van wijlen Agnes Debaillie nieuw leven in te blazen. Het resultaat mag er wezen: de muren kregen een fris kleurtje en de ruimtes werden volledig heringericht. Het interieur is een knipoog naar het rijke verleden van de cinema, met een hedendaags tintje.

“Dit is een ode aan Agnes en een manier om haar levenswerk verder te zetten, maar we hebben er wel onze ziel in gelegd en het is zeker ook de bedoeling om in de toekomst onze eigen stempel te drukken”, aldus Stephanie Caset, drijvende kracht achter het project.

Metamorfose

Dit weekend kan het grote publiek de metamorfose aanschouwen, want dan geeft het team achter Cultuurhuis De Keizer het startschot van een heuse feestmaand.

“Op vrijdag 1 oktober nodigen we iedereen uit om een kijkje te nemen naar wat ons team heeft verwezenlijkt de afgelopen maanden”, vertelt Stephanie. “Vanaf zaterdag beginnen we dan met onze filmprogrammatie, met onder andere de Vlaamse film Rookie en No Time To Die, de nieuwste Bond-film. Op zondag presenteren we een aperitiefconcert van onze vzw Podium C., die hier vanaf nu ook een plekje krijgt.”

En daar stopt het niet. Vanaf nu zullen er wekelijks activiteiten zijn in Cultuurhuis De Keizer, met naast films, ook theatervoorstellingen, concerten, workshops, repetities en er is ook de mogelijkheid om gewoon iets te komen drinken in de gloednieuwe Bar Agnes. Alles kan en alles mag.

“We willen een evenwicht vinden tussen een commercieel en een artistiek aanbod, voor elk wat wils. Cultuurhuis De Keizer wordt het culturele hart van onze gemeente.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier