Concertgebouw Brugge viert twintigjarig bestaan met negen festivals

Seizoensdenker David Van Reybrouck.
Seizoensdenker David Van Reybrouck.
Stefan Vankerkhoven

Het Concertgebouw Brugge pakt in het seizoen 21-22 uit met een festival rond zijn twintigjarig bestaan. Het seizoensthema is ‘de tijd is nu’. Met als onderliggend motto: na de voorbije time-out, is het hoog tijd om weer de tijd van ons leven te hebben. Bruggeling David Van Reybrouck wordt seizoensdenker.

Muziek en dans blazen leven in de tijd, en dus cirkelt het Concertgebouw tijdens seizoen 21–22 rond de ongrijpbare fenomenen ‘tijd & herinnering’. Herinneringen hinken het komende Concertgebouwseizoen op twee gedachten: van herdenken tot aandenken, van werken over de Holocaust tot warme weemoed.

Seizoenscomponist Aurélie Nyirabikali Lierman – Brugse met Rwandese wortels
Seizoenscomponist Aurélie Nyirabikali Lierman – Brugse met Rwandese wortels

Het verleden inspireert ook weer volop kunstenaars van nu, in jazzprojecten of het festival GOLD die zich beiden laven aan de Vlaamse polyfonie. Tijd is een inspirerend begrip voor kunstenaars, van eeuwenoude composities die zich enten op jaargetijden over meer inspirerende tijdsconcepten als de dag des oordeels, de Apocalyps tot slow listening en conceptuele tijdskunst vandaag. Tijd zorgt soms ook voor een andere kijk op het verleden en laat ons herinneringen bijstellen.

David Van Reybrouck

Centrale figuren zijn seizoenscomponist Aurélie Nyirabikali Lierman (een Brugse met Rwandese roots), seizoensdenker David Van Reybrouck en seizoenskunstenaar Yaqine Hamzaoui. Laatstgenoemde zorgt met haar artiestencollectief Pleindejeu voor beelden die de dialoog aangaan met de architectuur van Robbrecht & Daem. Seizoensdenker David Van Reybrouck vraagt aandacht en actie voor de urgente uitdagingen van vandaag.

Seizoenskunstenaar Yaqine Hamzaoui
Seizoenskunstenaar Yaqine Hamzaoui

Het Concertgebouw wil er voor iedereen zijn, met participatieprojecten voor diverse doelgroepen. Zo zijn er trajecten voor personen met dementie – in samenwerking met Foton en Musica. Timelock wordt een podcastreeks met verhalen van gevangenen in samenwerking met de Rode Antraciet en bij het project Stepping realiseren personen met een visuele beperking een klankinstallatie. Concertgebouw Brugge stapt ook mee in het verhaal van Vier het Leven , een project samen met Cera en Fedos, waardoor ouderen die zelf niet meer tot het Concertgebouw geraken, toch de kans krijgen om aan cultuur te participeren.

Negen festivals

Er zijn komend seizoen vijftien premières en negen festivals te beleven. Het festival rond 20 jaar Concertgebouw bevat onder meer een wereldpremière van Rosas en een nieuw kunstwerk van David Claerbout. Er volgen nieuwe samenwerkingen met Musea Brugge (Mind the artist) en Europalia (Trains & Tracks). Bovendien lanceert het Concertgebouw een alliantie rond hedendaagse dans, in samenwerking met Cultuurcentrum Brugge en KAAP. De derde editie van het festival SLOW(36h) haalt boeddhistische monniken en Indische muziek van Ultima-winnaar Romina Lischka naar Brugge.

De vijf Topstukweken besteden aandacht aan meesterwerken van Berlioz, Reich (met Anne Teresa De Keersmaeker die zelf Violin Phase danst in de bijzondere architectuur van de Kamermuziekzaal), Händel, Dowland en Dufay. De tweede editie van het polyfoniefestival GOLD pakt uit met de muziek die Memling en Van Eyck beroerde. Dazarnaast zijn er concerten door internationale toppers: van Matthias Goerne over het Budapest Festival Orchestra tot Sharon Eyal.

Tickets zijn te koop vanaf dinsdag 22 juni. Info: www.concertgebouw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier