De Reiefeesten keren terug naar Brugge, zij het in een moderner jasje. Vanaf augustus 2023 organiseert Brugge Plus voortaan een driejaarlijks Reiefestival voor podiumkunsten. De eerste editie heeft ‘geloof’ als thema. Belgische podiumkunstenaars krijgen een open oproep om hiermee creatief aan de slag te gaan.
Brugge werkt aan een innovatief, hedendaags kunstbeleid. Voortaan zullen drie driejaarlijkse evenementen elkaar afwisselen. Deze zomer is er de Triënnale voor beeldende kunstenaars en architecten, in de zomer van 2022 trekt een vernieuwde Gouden Boomstoet, met meer particpatie van de Bruggelingen en de Brugse verenigingen, door de straten van de historische binnenstad en in augustus 2023 mag de vzw Brugge Plus een Reiefestival op touw zetten.
“We stappen af van evocatie, in de trant van de vroegere Reiefeesten, maar kiezen volop voor creatie”, zeggen burgemeester Dirk De fauw en cultuurschepen Nico Blontrock. Geen wandelparcours meer langs de reien, wel meerdere, betalende performances op een aantal plekjes bij het water.
Nieuw concept
Lieve Moeremans, directeur van Brugge Plus, legt het nieuw concept van het Reiefestival uit: “De geschiedenis en het Brugs erfgoed worden de inspiratiebron van podiumkunsten, zonder vast te zitten in het verleden. De bedoeling is om Brugge meer op de kaart te zetten als hedendaagse kunststad. Jonge en gevestigde kunstenaars krijgen de kans om iets nieuws te creëren tijdens dit meerdaags zomerfestival. Daarbij treedt de stad Brugge op als coproducent. KAAP en Concertgebouw hebben al hun medewerking bevestigd. Maar ook toneelhuizen, podiumkunstenaars, muzikanten, performers en artistieke verenigingen uit de rest van het land kunnen projecten indienen. Er komt hiervoor in september nog een publieke oproep. De bedoeling is dat de creaties een breed publiek aanspreken.”
“Het Reiefestival zal een knipoog zijn naar de literaire- en toneelwedstrijden bij Blijde Intredes en processies. Rode draad voor de nieuwe creaties moet het thema ‘geloof’ zijn. Maar dat kan en mag iedereen zeer breed interpreteren: het al of niet vertrouwen in het bestaan van een god, de bijhorende rituelen, religieuze symbolen. Maar de creaties kunnen evenzeer gaan over metafysica, bijgeloof, mondelinge overlevering of zelfs het geloof in jezelf, de vooruitgang of de maakbaarheid van de wereld”, aldus Lieve Moeremans. Meer details over het Reiefestival volgen in het najaar.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier