
Als geen ander kent Brugge een boeiende geschiedenis. Die bestaat niet enkel uit grootse gebeurtenissen, maar nog meer uit vele petites histoires, kleine wetenswaardigheden die zelden of nooit worden opgerakeld. In de reeks ‘Brugsche vertalseltjies’ diept gediplomeerd stadsgids Chris Weymeis weetjes op uit een rijkgevulde historische grabbelton. Deze week: Napoleon zet Bruggelingen twee keer voor schut.
In zijn rijke geschiedenis mocht Brugge meerdere keren belangrijke bezoekers verwelkomen. Onder hen Napoleon Bonaparte die de stad zelfs twee keer bezocht. Dat hij daarbij telkens het stadsbestuur en de Bruggelingen in het ootje nam, is een leuk verhaal op zich.
Het relaas van beide bezoeken schreef Brugs stadsarchivaris Jan Anseeuw neer in het volumineuze boek Brugge voor Napoleon (2021). Het eerste bezoek vond plaats in 1803 toen Napoleon consul was. Na een uitgebreid bezoek aan Oostende op zondag 10 juli reisde hij de dag erna via Blankenberge naar Brugge. Eigenlijk hadden de Bruggelingen Napoleon al op 10 juli verwacht, temeer omdat zijn echtgenote Joséphine de Beauharnais al om 15 uur was aangekomen. In de wetenschap dat Napoleon haar vanuit Oostende zou volgen, stond al vanaf 18 uur een grote menigte hem aan de Ezelpoort – de Porte d’Ostende in het Frans –op te wachten. Omstreeks 23 uur kwam echter het bericht dat hij pas ’s anderendaags zou komen. Op 11 juli 1803 stonden notabelen en een grote menigte aan de Ezelpoort Napoleon op te wachten. Er was zelfs een houten afdak voorzien voor een officiële ontvangst. Groot was de verrassing toen rond 15 uur het bericht kwam dat Napoleon via de Smedenpoort op ‘t Zand was aangekomen, waarna iedereen zich in sneltempo naar daar begaf.
Het tweede bezoek, dit keer door keizer Napoleon, vond plaats op 18 mei 1810. De Bruggelingen verwachtten dat het keizerspaar met de barge vanuit Gent naar Brugge zou komen. Daarom was aan de Katelijnepoort een zegeboog opgesteld. Omdat men op zeker wilde spelen, was ook aan de Kruispoort een boog opgesteld. Het was via die poort dat Napoleons echtgenote Marie-Louise van Oostenrijk – Napoleon was in 1809 van Joséphine gescheiden – met de koets Brugge binnenkwam, maar zonder Napoleon! Die kwam pas laat in de avond in de stad aan en wel via de Dampoort!
Als herinnering aan beide bezoeken hangt in de hal van het stadhuis een schilderij waarop Napoleon en burgemeester Charles de Croeser staan afgebeeld. Het werk is in 1807 geschilderd door de Brugse kunstenaar Joseph Odevaere. Minder bekend is dat in een van de ontvangstzalen van het stadhuis nog een ander schilderij hangt waarop Napoleon alleen is afgebeeld. Wellicht gaat het om een (standaard)geschenk van Napoleon dat aan Brugge is geschonken.
brugschevertalseltjies
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier