VRT-journalist Johny Vansevenant geeft inkijk in 35 jaar Wetstraatverslaggeving met vuistdik boek
In de Kamer van Volksvertegenwoordigers is dinsdag “De strijd om de macht. Mijn leven in de Wetstraat’ van VRT-journalist Johny Vansevenant voorgesteld. Het boek bundelt niet alleen de professionele memoires van Vansevenant als Wetstraatverslaggever maar biedt tegelijk een inkijk in 35 jaar politieke machtsstrijd, van de laatste regering-Martens in 1988 tot de verkiezingen van 9 juni 2024.
Er zat dinsdag behoorlijk wat Belgische politieke geschiedenis samen in de leeszaal van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Naast een verzameling gewezen toppolitici, gaande van Herman Van Rompuy en Johan Vande Lanotte tot Jos Geysels en Willy Claes waren ook Kamervoorzitter Peter De Roover (N-VA) en verschillende huidige partijvoorzitters zoals Sammy Mahdi (CD&V), Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Jeremie Vaneeckhout (Groen) aanwezig op de boekvoorstelling. Het is tekenend voor de rijke carrière van VRT-journalist Vansevenant. Tijdens zijn 35-jarige carrière passeerden er drie koningen, vier staatshervormingen en liefst negen premiers.
Vansevenant zal als VRT-journalist mee op de eerste rij bij tal van sleutelelementen in de politieke geschiedenis van de voorbije decennia, gaande van de Agusta-affaire en de abortus-kwestie met koning Boudewijn tot de dioxinecrisis en het Belgische wereldrecord van 541 dagen zonder regering. Een van die vele sleutelmomenten, het moment dat het nieuws over de ontsnapping van Marc Dutroux (23 april 1998) de Kamer in rep en roer zet, staat ook op de cover met de bekende foto van Filip Claus.
Respect
Vansevenant heeft zich voor zijn vuistdikke boek gebaseerd op zijn persoonlijke notities, op het VRT-archief en op interviews met een aantal politieke tenoren uit het boek. “Ik ben blij dat ik het heb mogen doen”, zei Vansevenant zelf tijdens de voorstelling. “Ik heb veel respect voor politici. Politiek is oorlog voeren met woorden, je politieke tegenstanders verdrijven van de macht. Dat is een keiharde strijd”, aldus Vansevenant.
Volgens de VRT-journalist is onze democratie zeker niet perfect, maar valt ons systeem “nog duizend keren te verkiezen boven alterantieven waarbij de macht uit de loop van een geweer komt”. “Het grote voordeel van democratie is dat elites kunnen wijzigen. Dat is in het Rusland van Poetin niet het geval”, zegt Vansevenant.
Primeurs
De VRT-journalist geeft in het boek niet alleen een inkijkt in de machinekamer van de politiek, maar legt ook uit hoe berichten en primeurs tot stand komen. “Ik leg uit hoe ik aan nieuw geraakt ben”, dixit Vansevenant. Hij beschermt daarbij uiteraard zijn bronnen, maar maakt (met toestemming van de bron zelf) een uitzondering voor de bron die hem de documenten in het Agusta-schandaal bezorgd heeft.
Het boek “De strijd om de macht” van Johny Vansevenant is uitgegeven bij Lannoo, telt 944 bladzijden en is te koop voor 44,99 euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier