
Politicoloog Carl Devos, professor aan de UGent, gaat juridische stappen ondernemen wegens het verschijnen van een boek dat grensoverschrijdend gedrag suggereert. Dat heeft zijn advocate maandag meegedeeld.
Petra De Sutter, kandidaat om rector van UGent te worden: “We moeten elke melding van grensoverschrijdend gedrag ernstig nemen”
Petra De Sutter, voormalig Groen-minister en kandidaat om rector te worden aan UGent, vindt dat de beschuldigingen aan het adres van politicoloog Carl Devos “nog maar eens illustreren hoe ernstig we elke melding van grensoverschrijdend gedrag moeten nemen.”
De Sutter spreekt zich niet uit over de specifieke zaak, maar hamerde eerder vandaag in een interview al op de noodzaak aan een performant en menselijk tuchtbeleid. “Grensoverschrijdend gedrag zetten we als onderwerp bovenaan op ons to-do-lijst van zodra we daarvoor het mandaat krijgen”, herhaalt ze na het nieuws over Devos. Ze erkent dat de voorbije jaren een nieuw tuchtbeleid is geinstalleerd, onder meer door rector Rik Van de Walle. “Goed is dat we vandaag (hernieuwde) procedures hebben, al moet het veel sneller en efficiënter.”
Opvallend is wel dat de kandidaat vice-rector van De Sutter, Herwig Reynaert, destijds decaan was van de faculteit van Carl Devos. “Hij heeft gedaan wat hij moest en kon doen”, wil ze daarover kwijt. “Maar destijds was er geen procedure in geval van meldingen zonder dat klacht was ingediend. Daar heeft zij in 2016 werk van gemaakt”, aldus De Sutter. “Herwig heeft de melding destijds meteen overgemaakt aan de rector.”
In een boek dat woensdag zal verschijnen, wordt gesuggereerd dat de UGent een zaak van grensoverschrijdend gedrag bij een doctoraatsstudente onder de mat heeft geveegd. Het zou gaan om feiten die gepleegd zijn door een bekende professor van de vakgroep politieke wetenschappen, zo blijkt ook uit een artikel dat maandag op de website van Humo is gepubliceerd.
Professor Carl Devos wordt niet bij naam genoemd, maar heel wat elementen lijken wel naar hem te verwijzen. Advocate Sanne De Clerck stelt dan ook dat de reputatie van Devos “op een verregaande en onaanvaardbare manier” wordt beschadigd.
“Wij ondernemen juridische stappen tegen het boek. Dit is een zaak van eerroof. Wij zullen het debat voeren waar het thuishoort: in de rechtbank”, zo klinkt het.
De advocate stelt in een schriftelijke reactie dat de berichtgeving er komt naar aanleiding van de publicatie van een roman van Hilde Van Liefferinge. Het gaat om “valse beschuldigingen die nu via een literaire omweg de wereld worden ingestuurd”, zo klinkt het.
“Het staat elke auteur van een roman, een fictieboek dus, uiteraard vrij om wat dan ook te verzinnen en neer te schrijven. Maar op het moment dat verzinsels bewust gekoppeld worden aan een mens van vlees en bloed, bedoeld om te beschadigen wordt een belangrijke deontologische grens overschreden”, zo luidt de redenering.
Ook het feit dat de auteur veertien jaar geleden geen klacht indiende over de zaak, wordt door de advocate aangehaald. Als dat toen wel was gebeurd “hadden deze beschuldigingen behandeld kunnen worden (…) voor een onpartijdige rechter, niet via de publieke opinie.”
Tot slot hekelt de advocate nog dat in de berichtgeving wordt verwezen naar nog andere meldingen tegen Carl Devos. “Mijn cliënt werd op geen enkel ogenblik met deze meldingen geconfronteerd. Hij liep in zijn carrière geen enkele disciplinaire sanctie op.”
Reactie UGent
De Gentse universiteit heeft gefaald in haar opdracht om een veilige werkomgeving te bieden voor haar medewerkers. Dat zegt Rik Van de Walle, rector van de UGent, in een reactie op de onthullingen over intimidatie en grensoverschrijdend gedrag.
In een boek dat woensdag zal verschijnen, wordt gesuggereerd dat de UGent een zaak van grensoverschrijdend gedrag bij een doctoraatsstudente onder de mat heeft geveegd. Volgens het weekblad Humo gaat het om feiten die gepleegd zijn door een bekende professor van de vakgroep politieke wetenschappen.
“De auteur van het boek heeft de universiteit niet ervaren als een instelling die steeds een veilige werkomgeving biedt”, zo reageert Van de Walle maandag. “Hoewel de feiten dateren van in een periode waarin ik zelf niet de rector was, vind ik het mijn taak om vandaag te erkennen dat we toentertijd als universiteit gefaald hebben en hiervoor namens de universiteit verontschuldigingen aan te bieden.”
“Ten gronde ben ik van mening dat elke ernstige melding van mogelijk grensoverschrijdend gedrag of machtsmisbruik een vooronderzoek verdient, à charge en à décharge”, vervolgt Van de Walle. Dat vooronderzoek kan vervolgens leiden tot een doorverwijzing naar de tuchtraad.
“Het is duidelijk dat dit niet de weg is die de UGent in 2014 heeft gevolgd”, klinkt het. “Dat is mijns inziens een foute inschatting geweest.” Van de Walle beklemtoont dat mogelijke reputatieschade nooit een reden zijn om zaken niet door te sturen voor verder onderzoek.
Van de Walle stelt wel dat het gaat om mogelijke feiten uit 2011, die vandaag tuchtrechtelijk zijn verjaard. Een vooronderzoek à charge en à décharge, met het oog op het al dan niet starten van een tuchtprocedure, behoort daardoor niet meer tot de mogelijkheden.
De rector wil de auteur van het boek wel uitnodigen voor een gesprek. Hij wil ook met de voormalige rector, de decaan en de betrokken professor spreken.
“Uitgaande van wat ik tijdens die gesprekken verneem zal ik samen met onze juridische experts, de preventiediensten en mogelijk andere bevoegde instanties bekijken wat wel of niet aangewezen is ten aanzien van de betrokken professor, in het licht van zijn huidige positie en functie aan de UGent”, besluit Van de Walle.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier