Pittemse bibliotheek is kwarteeuw op Broeders Maristenplein gevestigd: “Het is hier vooral een plaats van ontmoeting geworden”

“De bib is vandaag een plaats van onderlinge ontmoeting geworden”, stellen Ruth Derycke, Margo Delecluyse, Magda Vanderbeken en Heidi Lievrouw vast. © Foto Jan
Jan Goossens
Jan Goossens Medewerker KW

25 jaar geleden verhuisde de Pittemse bibliotheek van de oude jongensschool in de Eikeldreef naar de huidige locatie op het Broeders Maristenplein. De gemeente wil dat niet onopgemerkt voorbij laten gaan en viert dit zilveren jubileum op zondag 21 april. Wij spraken met gewezen en huidige bibliotheekmedewerkers en met schepen Heidi Lievrouw.

“De Pittemse bibliotheek bestaat inmiddels 103 jaar, maar door corona kon het eeuwfeest helaas niet gevierd worden”, vertelt gewezen medewerkster Magda Vanderbeken. “De bib heeft altijd iets met scholen gehad. Toen ik in de bib begon te werken, bevond die zich in de basisschool in de Koolskampstraat en zorgde toenmalig bibliothecaris Raf Lammertijn ervoor dat er ’s middags boeken konden ontleend worden. Vanuit de basisschool verhuisde de bib naar de oude jongensschool, waarbij via een lange ketting van leerlingen de boeken verhuisd werden. 25 jaar geleden werd alles door het gemeentepersoneel naar de huidige locatie, de refter van de vroegere Broederschool, verhuisd.”

Uitgebreid aanbod

“De bib van toen was uiteraard nog niet zoals we haar vandaag kennen. Van digitalisering was nog geen sprake en wie een boek zocht, kon dat opzoeken in grote schuiven met fiches op auteur, titel of onderwerp. Later deed de digitalisering haar intrede en kon alles via de computer opgezocht worden. Helaas merken we dat zeker niet alle bezoekers mee zijn met die digitalisering.”

“Ik ben in 2009 bij de bib begonnen en ik moet toegeven dat de indeling sindsdien weinig veranderd is”, pikt Ruth Derycke in. “We proberen af te toe wel wat te vernieuwen, maar gezien de beperkte ruimte zijn er niet zoveel mogelijkheden. Wat het aanbod betreft zijn we sindsdien wel enorm geëvolueerd. Ik herinner mij nog goed dat wanneer ik begon er alleen kwaliteitsboeken in de bib mochten staan en dat bijvoorbeeld strips nog als de spreekwoordelijk kneusjes van de bib werden bekeken. Dat is niet langer zo en inmiddels hebben onder andere cd’s, dvd’s en digitale toepassingen als e-books hun intrede gedaan. We hebben een aanbod waarin iedereen – van peuters tot volwassenen – zijn gading kan vinden.”

25 jaar geleden waren het Ludwina Bettens, Magda Vanderbeken en Raf Lammertijn die de bib runden.
25 jaar geleden waren het Ludwina Bettens, Magda Vanderbeken en Raf Lammertijn die de bib runden. © Foto Jan

“Ook qua functie is de bib de voorbije 25 jaar enorm geëvolueerd”, vervolgt Margo Delecluyse. “Ten tijde van de verhuis naar hier was de bib uitsluitend een plaats waar je terecht kon om boeken te ontlenen. Inmiddels is de bib geëvolueerd naar een sociale ontmoetingsplaats waar mensen elkaar kunnen ontmoeten rond gemeenschappelijke interesses. Denken we in dit verband maar aan de breiclub, het repair café en het plantenasiel, die hier op geregelde tijdstippen plaatsvinden. Daarnaast is er ook de vruchtbare samenwerking met de basisscholen, de kinderopvangen, de beide woonzorgcentra – bij wie de reminiscentiekoffers heel populair zijn – of de Sint-Jozefkliniek. We hebben ook de kunstenaarstentoonstelling, waar lokale talenten hun kunnen mogen tonen. We zijn geëvolueerd van een zuivere uitleenfunctie naar hulp op maat, waarbij we iedereen proberen van dienst te zijn en waarbij we proberen zo goed mogelijk te differentiëren. Zo proberen we ons aanbod van boeken voor anderstaligen uit te breiden, zodat ook nieuwe inwoners uit andere landen de weg naar de bib kunnen vinden. Dat alles maakt het natuurlijk een voortdurende uitdaging om aantrekkelijk en up-to-date te blijven.”

“We zijn op zoek naar een grotere locatie” – Schepen Heidi Lievrouw

“We blijven uiteraard werken aan de bib van de toekomst”, vertelt bevoegd schepen Heidi Lievrouw. “We beseffen ten volle dat deze locatie op termijn te klein zal zijn, dus zijn we zeker op zoek naar een grotere locatie. Op dit moment kunnen via de sluis al boeken buiten de openingsuren binnengebracht worden, maar we denken ook al in de richting van een open bibsysteem, waarbij aan de hand van de identiteitskaart de klok rond boeken zouden kunnen ontleend worden. Uiteraard is dat een grote digitale uitdaging, maar we zijn alvast ons licht al eens bij andere bibliotheken gaan opsteken.”

Verjaardagskaart

“Om het jubileum te vieren vragen we iedereen om ons een verjaardagskaart, al dan niet met een leuke anekdote, te sturen. Op 21 april nodigen we van 9.30 tot 11.30 uur iedereen uit in de bib voor een lekker stukje taart. In de bib zullen foto’s uit de oude doos te zien zijn en er zal ook een greenwall opgesteld staan, waarvoor iedereen kan poseren in een leuke achtergrond. We zullen ook een muzikaal tintje voorzien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier