Onno en Hans schrijven boek over metalstorm in West-Vlaanderen: “Metallica was onder de indruk”

Onno Hesselink en Hans Verbeke, de auteurs van Heavy Sounds in the West. (gf)
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

De Metallica & Heavy Sound Tribute week staat van woensdag 12 tot en met zondag 16 juni centraal in Poperinge. Tijdens de tribute week wordt ook het boek ‘Heavy Sounds in the West’ voorgesteld. Het boek vertelt het verhaal over Heavy Metal in West-Vlaanderen in de jaren ‘70 en ‘80. Onno Hesselink en Hans Verbeke bundelden heel wat getuigenissen en 300 – vaak onuitgegeven – foto’s. Aan het eind van de jaren 70 is het in onze Hoppestad dat de prille heavy metal beweging voor het eerst voet aan de grond krijgt op het Europese vasteland. Organisatoren, fans en bandleden vertellen hoe de slaperige provincie West-Vlaanderen ruw werd wakker geschud.

In de nieuwe concertzaal Maeke-Blyde zwieren lokale jongeren hun lange haar wild heen en weer tijdens live optredens van Metallica, AC/DC, Slayer, Van Halen… In 1983 gaat Heavy Sound in Brugge de geschiedenis in als het allereerste metalfestival van Europa. De volgende twee legendarische edities vinden plaats in Poperinge en op de affiches pronken toekomstige grootheden als Slayer en Metallica.

Over de metalstorm die in de beginjaren door West-Vlaanderen raasde, kan je een boek schrijven en dat hebben Onno Hesselink (56) en Hans Verbeke (53) ook gedaan. De auteurs leerden elkaar kennen op een concert van Cyclone in Ternat. We moeten daarvoor terugkeren naar 1985. “Voor mijn verjaardag koos ik als zevenjarige voor een singletje van The Osmonds. Ik was bezeten van het nummer ‘Crazy Horses’. Ook AC/DC en Van Halen behoorden tot mijn favorieten en later kwam ik in de punk terecht. Hans en ik gingen regelmatig naar punkconcerten. Punk en heavy metal gingen elkaar in die periode beïnvloeden. Het werd een crossover genre”, zegt Onno. Hij is een grafisch ontwerper.

“Ik ontwierp meer dan 300 platenhoezen voor toonaangevende labels als Good Life Recordings en Lowlands. Nog maar net van school, ontwierp hij de hoes van Cyclone’s tweede LP ‘Inferior to None’. Zijn roots liggen in Zandvoort, Nederland en momenteel woont hij in Tervuren. Hans is een ondernemer uit Kortrijk. Met legendarische bands als Nations on Fire, Blindfold en LIAR heeft hij de wereld rondgetoerd. Na ‘The Story of H8000 Hardcore’ uit 2019, is ‘Heavy Sounds In The West’ zijn tweede boek.

“Vijf jaar geleden ontstond het idee tussen Hans en mezelf om een boek te maken. We besloten om alles zelf te doen: zelf uitgeven, lay-outen en online verkopen. Last minute is er voor de Nederlandse uitgave wel een uitgever gekomen met Borgerhoff & Lamberigts. Er is ook een Engelse versie van het boek die we wel in eigen uitgave publiceren. Een Engelse distributeur is bezig om die versie via e-book beschikbaar te maken.”

Getuigenissen

Het boek bestaat uit zeven hoofdstukken waarbij we beginnen in de jaren ‘70. In die periode kwamen AC/DC en Van Halen onder andere naar Poperinge. Er is ook een Belgisch luik en een stuk over Metallica die drie keer in Poperinge hebben gespeeld in 1984. Ons boek hebben we voorgelegd aan Metallica en die waren onder de indruk. We zijn heel trots op het boek, maar op dat hoofdstuk zeker. Ook Bob Schoenmaekers, organisator van Graspop, komt aan bod in het boek. Hij liep tijdens de laatste editie van Heavy Sound Festival in 1985 er stage, dus de cirkel is eigenlijk rond”, vertelt Onno. 

(Lees verder onder de foto.)

Metallica in Poperinge in 1984.
Metallica in Poperinge in 1984. © Unknown

“Heavy Sounds in the West is niet een puur muziekboek. Zeventig procent van de beelden die aan bod komen, werden nog nooit gepubliceerd. Dit boek hebben we echt uit passie gemaakt. Het is ook een boek met fantastische verhalen. Met tal van getuigenissen van mensen die nog steeds lyrisch praten over die periode en die concerten. Zo is er een getuigenis van Luc Cleenewerck die als 18-jarige in de begin jaren ‘70 aangetrokken werd als technisch verantwoordelijke voor de elektriciteit en bijstand aan de roadies die de klank- en lichtinstallaties moesten opstellen en bedienen. Het was toen de start van Odil Concerts, een jongerenvereniging die zich toelegde op het organiseren van op de jeugd gerichte concerten in Poperinge. In die periode is AC/DC afgezakt naar Poperinge waar ze een concert gaven op ’t Belfort op de Grote Markt. Luc stond in voor de technische kant en dat was natuurlijk spannend. Heel leuke passage in het boek.”

Parental Advisory

“In 1984 werd het ultraconservatieve Parents Music Resource Center (PMRC) opgericht, dat gedurende tien jaar erg gefocust was om te strijden tegen aanstootgevende songteksten en zijn pijlen vooral op heavy metal zou richten. Het PMRC publiceerde The Filthy Fifteen, een lijst met nummers die volgens het centrum moreel corrupt waren en waarvoor ouders moesten opletten. Heavy metal werd niet echt aanvaard in die tijd. Metallica en Slayer speelden in die tijd nog voor zo’n 1.000-tal toeschouwers. Men had gehoopt of gedacht dat de populariteit van artiesten en bands hierdoor negatief zou beïnvloed worden, maar niets was minder waar. De groepen werden alleen maar populairder door het opkomen van de ‘Parental Advisory’ stickers”, vertelt Onno.

(Lees verder onder de foto.)

Metallica in Poperinge in 1984.
Metallica in Poperinge in 1984. © Rudy De Doncker

Limited edition

“Een jaar lang zijn we bezig geweest met de uitwerking van het boek. In september 2023 lanceerden we een oproep om mensen te vinden voor een getuigenis, beeldmateriaal… Eind februari stond onze deadline voor de content, beelden en verhalen werden tot dan verzameld. In maart en april werden de verhalen uitgeschreven, werd de eindredactie uitgevoerd en werd de Engelse versie gemaakt.”

De 40ste verjaardag van Heavy Sound Festival en het feit dat Metallica in 1984 driemaal in Poperinge optrad, is de aanleiding van Metallica & Heavy Sound Tribute in Poperinge. Op woensdag 12 juni is er de voorstelling van het boek. “We hopen om de sfeer van toen op die tribute een klein beetje te laten terugkeren.Tijdens de voorstelling zal ook een speciale editie van het boek, waar Metallica op de cover staat, te koop zijn. Het gaat om een beperkte oplage van 150 Nederlandstalige en 150 Engelstalige exemplaren.”

Heavy Sounds in the West telt 400 pagina’s full color en kost 34,90 euro. Wie online bestelt, ontvangt drie exclusieve plectrums en een patch.

Bestellen:https://www.heavysoundsinthewest.be/

Wie het boek online bestelt, ontvangt vier exclusieve plectrums en een patch.
Wie het boek online bestelt, ontvangt vier exclusieve plectrums en een patch. © Borgerhoff&Lamberigts