Myriem El-Kaddouri is nieuwe Kortrijkse stadsdichter: “Mijn poëzie is voor iedereen toegankelijk”

Myriem El-Kaddouri is de nieuwe stadsdichter. © Damon De Backer
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Het loopt goed voor Myriem El-Kaddouri (29). In 2023 werd ze West-Vlaams Poetry Slam-kampioen en sinds kort vind je haar eerste dichtbundel Hier ligt de waarheid in overdaad in de lokale boekenhandel. Kortrijk stelde de Heulse dichter onlangs aan als nieuwe Letterzetter van Kortrijk. Ze wordt mentor van een collectief van jonge woordkunstenaars en curator van het jaarlijkse woordkunstenfestival Memento.

Myriem heeft altijd een voorliefde gehad voor woord, hetzij praten, lezen of schrijven. “Mijn mama Laaziza stimuleerde dat ook heel hard. Met het gezin gingen we wekelijks op woensdag naar de bib voor nieuwe boeken. Ze vond het belangrijk dat we welbespraakt waren. Dat maakte ons zelfstandig. We konden snel ons plan trekken. Voor jezelf kunnen opkomen is heel belangrijk. Ik schreef ook vaak in schriftjes: kortverhaaltjes, gedichtjes, liedjesteksten, echt van alles. Die stak ik allemaal in een versierde schoenendoos. Ik heb die nog. Zalig om soms opnieuw te lezen.”

Myriem is doorheen haar jeugd blijven schrijven en was vaak creatief bezig. Zo ging ze naar de tekenacademie van het derde kleuter tot het tweede hoger.

verre helden

“Met mijn creativiteit kon ik de dag verwerken en zaken loslaten, maar ik zag het nooit als een optie om er beroepsmatig iets mee te doen.”

Schrijvers waren verre helden. Pas met de komst van sociale media begon Myriem haar schilderijen te verkopen.

“Er was meer interesse voor dan ik dacht. Ik liet ook totebags bedrukken, waarvan ik er toch een 250 heb verkocht, waarop ik besloot een aparte publieke Instagrampagina te maken. Ik deelde niet enkel mijn tekeningen en schilderijen, maar ook mijn teksten. Het is eigenlijk allemaal organisch gegroeid, niet met de insteek om te verkopen, maar door de aanmoediging van anderen bleef ik mijn schrijfsels delen. Ik merkte dat ik mensen kon raken, iets laten voelen of inzicht verschaffen. Dat heeft me gesterkt en dat heb ik soms wel nodig. Je bent ook kwetsbaar als je dingen deelt. Vroeger was schrijven niet iets waar de gemiddelde persoon zich mee bezighield, er werd zelfs wat op neergekeken, maar ik liet de schaamte los en stond achter wat ik deed. Ik put kracht uit sterk in mijn schoenen staan.”

“Blijf altijd trouw aan jezelf. Die levensstijl heeft me op plaatsen gebracht waar ik hoor” – Myriem El-Kaddouri

De inspiratie voor de gedichten haalt Myriem uit zaken die haar op dat moment bezighouden of louter uit de omgeving door associatie. “Als ik bijvoorbeeld iets zie op het terras kan ik daar een heel verhaal rond schrijven, maar nu zit mijn hoofd vol van de tweede Nakba. Qua thematiek ben ik de rode draad, maar de stijl is wel herkenbaar. Mijn poëzie is toegankelijk voor iedereen. Ik gebruik graag poëtische taal, maar het is niet hermetisch afgesloten. Het is bevattelijk voor de meeste mensen. Je begrijpt wat je leest, maar er is wel ruimte om er zelf betekenis aan te geven.”

Drie thema’s

Verschillende uitgevers ontdekten de teksten van Myriem op Instagram. “Bij de Antwerpse uitgeverij Vrijdag had ik direct een klik. Het is geen groot concern en dat vond ik wel aantrekkelijk. Ik hou het graag lokaal en dicht bij de mensen. Op donderdag 20 juni presenteerde ik mijn gedichtenbundel Hier ligt de waarheid in overdaad in kunstencentrum Vlaams Fruit. Binnenkort hoop ik een boekvoorstelling te organiseren in regio Kortrijk. Ik schrijf over drie thema’s: oorsprong (identiteit), tussenruimte (welke richting gaan we uit) en verzet (onrecht in de wereld in de ruimste zin).” De bundel ligt sinds 13 juni in de lokale boekhandel, waaronder Boekenhuis Theoria.

Haar sterke vijfde plaats in het Belgische slamkampioenschap, haar voorstelling op Memento en het uitbrengen van haar gedichtenbundel zorgden voor een stroomversnelling. “Vincent Coomans, projectmanager van de Letterzetter, merkte me op en plaatste me op de longlist als stadsdichter. Ik voelde me vereerd. Na een jurygesprek, het voorleggen van mijn portfolio, het opmaken van een artistiek plan en een motivatiebrief, werd ik benoemd als vijfde Letterzetter van Kortrijk. Als ik terugkijk op heel mijn traject is het grootste advies aan mezelf: blijf altijd trouw aan jezelf, want elke keer als ik dat deed, heeft het me op plaatsen gebracht waar ik thuishoor. Wie niet authentiek is, komt uiteindelijk op plaatsen waar je je niet goed voelt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier