Marieke ‘Chez Mariette’ Wyns lanceert vegan kookboek: “40 plantaardige recepten voor het hele gezin”

Marieke Wyns met haar kinderen Eloïse en Georges. © Nouchka De Maeyer

Marieke Wyns, bekend op Instagram als taartenbakster Chez Mariette, lanceert haar tweede kookboek. “In ‘Het vegan kookboek’ deel ik 40 plantaardige recepten voor het hele gezin, van ontbijt tot diner en dat zonder in te boeten aan smaak.”

Precies een jaar geleden lanceerde Marieke Wyns (36) uit Veldegem haar eerste kookboek, Het vegan bakboek. Al jaren bewijst Marieke met haar bakbedrijfje Chez Mariette dat brownies en verjaardagstaarten net zo mooi en lekker kunnen zijn zonder melk, boter en ei als mét. Omdat iedereen dat ook in zijn of haar eigen keuken zou kunnen ondervinden, bracht Marieke Het vegan bakboek uit. In haar boek legt ze ook uit dat plantaardig bakken niet moeilijk en duur is en dat vegan ook iets is voor wie niets van vegan moet hebben.

Net als bakken, is ook koken iets wat Marieke zichzelf aangeleerd heeft. “Mijn mama kan koken als de beste en ik ben opgegroeid met elke dag vers eten op tafel. Mijn mama’s keuken blonk uit in de gezellige, vertrouwde WAP-stijl (worst, appelmoes – verse appelmoes welteverstaan! – en patat) met af en toe een verdwaalde paella en soms eens een pizza. Mama kookte vooral toen ik druk aan het spelen was of mijn huiswerk maakte, dus toen ik op kot ging in Gent, had ik precies gemist hoe ik aardappelen moest koken… Ook toen ik volledig plantaardig ging eten, was ik vooral op mijn eigen keukentje op kot aangewezen. Ik deed wat onderzoek, experimenteerde, probeerde enkele dingen uit en ontdekte al snel dat ik heel gelukkig werd van eten klaarmaken”, vertelt Marieke.

Fluweelzachte tiramisu

Het vegan kookboek bevat plantaardige recepten voor elke dag. “Of je nu vegan, veggie, flexi of carni(voor) bent, aan mijn tafel kan iedereen meegenieten van lekker eten. In het kookboek deel ik 40 plantaardige recepten voor het hele gezin, van ontbijt tot diner en dat zonder in te boeten aan smaak, textuur of creativiteit. Denk aan French toast en lookbroodjes om duimen en vingers bij af te likken, smeuïge pompoenlasagne en fluweelzachte tiramisu. Daarnaast geef ik ook allerlei handige kooktips en slimme aanpassingen voor mensen met intoleranties.”

‘Het vegan kookboek’ (Uitgeverij Lannoo) is te verkrijgen in de boekhandel voor 29,99 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier