De Wervikaan Louis Galle (13) is een wel bijzonder jonge schrijver. Op aanraden van zijn leerkracht in het zesde leerjaar maakte hij een klein jaar geleden zijn eerste boek af. Deze zomer is hij van plan om het vervolg erop neer te pennen.
“A man, to be greatly good, must imagine intensely and comprehensively.” De romantische dichter P.B. Shelley landeerde in zijn onafgewerkte essay “A Defence of Poetry” uit 1840 een apologie voor de wondere kracht van de verbeelding. Echte literatuurliefhebbers zijn dan ook van de mening dat een leven zonder fantasie geen leven is. Louis Galle (13), een nog jonge Wervikaan, kan ervan meespreken. Hij werkte een jaar geleden zijn eerste fictieverhaal af en drukte het in eigen beheer. Deze zomer werkt hij aan een tweede boek.
“Ik heb gewoon te veel fantasie,” legt Louis uit. “In de les zit ik eigenlijk constant te dagdromen. Ik kan niet stoppen met verhalen te bedenken. Ik let natuurlijk wel op, hé (lacht).” Of de jonge knaap voldoende bij de les is, weten zijn leerkrachten natuurlijk het best van al. “Meester Renaat”, een vaste waarde in het zesde leerjaar van de Graankorrel Wervik, kon het alleszins goed vinden met Louis enkele jaren geleden, want het is dankzij de leerkracht dat Louis aan het schrijven is geraakt. “In het zesde leerjaar moesten we een opstel schrijven voor meester Renaat,” zegt Louis. “Ik maakte een fantasieverhaal dat zich afspeelt in 2032. De hoofdpersonages waren mijn neven, nicht en broer. Het was oorspronkelijk een stuk van een paar bladzijden.”
De Gallekes op de vlucht
Toen Louis zijn resultaten kreeg, overtuigde de leerkracht hem om het verhaal verder te schrijven. Toen hij iets later dat jaar zijn been brak en daardoor lang minder mobiel was, bleek dat net de ideale periode om aan het schrijven te gaan. De schoolopdracht van een aantal maanden eerder werd zo het eerste hoofdstuk van het fictieboek “De Gallekes op de vlucht”, dat uit 13 hoofdstukken bestaat. Toen Galle van het eerste naar het tweede middelbaar overging, was het boek net af. Hij schreef die zomer de laatste hoofdstukken, allemaal op notitiebladen. Zijn grootvader was zo vriendelijk om de 13 hoofdstukken uit te typen op zijn computer. Eens dat gebeurd was, plantte moeder Céline Depuydt, zelf leerkracht in de Graankorrel Wervik, een zaadje in het hoofd van haar zoon. Ze stelde namelijk voor om het boek te drukken.
Louis vond dat wel een goed idee en samen met zijn vader Olivier Galle verzorgden ze een eerste druk in eigen beheer van zo’n 60 boeken. Vader Olivier staat in Wervik beter bekend als “meester Olivier”, want ook hij was lang leerkracht in het zesde leerjaar. Een aantal jaar geleden gooide hij het over een andere boeg en zo heeft hij sindsdien een bedrijf opgericht dat zich specialiseert in meubelen voor speelplaatsen. Met zijn bedrijf Topspeelplaats stond Olivier, overigens broer van comedian David Galle, op het evenement Tools 4 Schools in de Expo van Kortrijk. “Meester Olivier” bedacht zich in de laatste voorbereidingsweek dat zijn zoon eigenlijk ook een kraampje kon voorzien op het evenement met zijn boek. De organisatie was meteen enthousiast en Tools 4 Schools bleek een groot succes te zijn.
Samen met zijn neef Thibault (15), die de tekeningen in het boek voorzag, stonden ze er de volledig dag. De helft van de eerste druk werd meteen verkocht. Ondertussen is die eerste druk al volledig de deur uit en is er een tweede druk voorzien. Je kan een boek bestellen voor 10 euro door te mailen naar galleke11@gmail.com. Het boek bevat 20 tekeningen die via de pc zijn ingekleurd. De twee neefjes beklonken hun samenwerking tijdens de gezamenlijke lunchpauzes bij oma en opa.
De Gallekes…
Ondertussen is er al sprake van een tweede boek, vertelt Louis: “Deze zomer zal ik proberen om een tweede boek af te werken. Nu ik in het middelbaar zit, merk ik dat ik soms al eens meer moet studeren en zo zijn die zomerperiodes ideaal om veel te schrijven. Momenteel heb ik al 5 hoofdstukken geschreven. Het tweede boek is een vervolg op “De Gallekes op de vlucht”, maar ik zal nog niet verklappen wat er allemaal in staat. Het is opnieuw een avontuurlijk fictieboek vol humor. Een titel heb ik nog niet, maar die zal sowieso wel opnieuw beginnen met “De Gallekes…”. De lezers mogen deze keer ook wat meer dan 13 hoofdstukken verwachten, want ik merk dat het vlot gaat.” Laten we hopen dat de fantasie van Louis Galle alleszins ongebreideld z’n gang verder kan blijven gaan en dat er nog vele verhalen mogen komen. Hij geeft alleszins zelf aan nog vele ideëen te hebben.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier