In de slipstream van de Kattenstoet heeft het Yper Museum vandaag een tweede kinderboek voorgesteld. Terwijl stadsdraak Margriet de hoofdrol opeiste in het succesvolle eerste exemplaar is het nu de beurt aan stadsreus Goliath. Een verhaal ontsproten aan het creatieve brein van Wouter Sinaeve met achteraan het flinterdunne boekje historische duiding van Hannelore Franck en geïllustreerd door Jan Van Lierde. Tegelijk weerklinkt ook een nieuwe versie van het reuzenlied op de beiaard.
Elk halfuur weerklinkt het lijflied van reus Goliath uit het belfort: “Kere weerom, reuze, reuze, kere weerom, reuzegom.” Een reus zou voor minder pronken. En toch… Goliath is niet gelukkig. Hij heeft het gehad. Hoe dit komt, ontdek je in dit nieuwe boek. Hoewel het verhaal van Goliath verzonnen is door Wouter Sinaeve, zijn sommige gebeurtenissen wel echt gebeurd.
Wouter: “In het tweede deel van het boek leer je het ware verhaal kennen, minstens zo spannend! Hoe oud is Goliath eigenlijk? En wat maakte hij allemaal mee tijdens zijn lange leven? En wist je dat hij maar liefst 17 kinderen heeft en 7,10 meter groot is? Hij is dus bijna 4 keer te groot voor een gemiddelde deur en dus heeft Goliath het gehad. Waarom? Daarvoor moet je het boek lezen.”
Ongeschoren
Naar aanleiding van de Kattenstoet op 12 mei komt er dus nu een tweede boek over een ander beeld op de Lakenhallen met Goliath in de hoofdrol. Als kers op de reuzentaart componeerde stadsbeiaardier Ludo Geloen een nieuwe versie van het Reuzenlied.
Door de renovatiewerken aan de Lakenhallen biedt het Yper Museum momenteel onderdak aan twee hoogstaande gasten. Op de eerste verdieping kun je Goliath in al zijn grootsheid bewonderen. Bij zijn beeld loopt nog steeds de gratis tentoonstelling ‘Ongeschoren’ over mannen met baarden. Het is opvallend hoe de gelijkenis is tussen reus Goliath op de voorpagina en auteur Wouter Sinaeve, die ook een uit de kluiten gewassen baard heeft.
Trappen
“Nu je het zegt, zie ik het inderdaad ook voor het eerst. Voor deze boekvoorstelling componeerde stadsbeiaardier Ludo Geloen een nieuw lied op basis van het Reusjeslied, dat teruggaat tot in de 17de eeuw. En wie weet gaat ons volgende boek wel over de klokken uit de beiaard die niet mee mochten spelen in deze ‘Fantasie op Reuzegom’.”
Ludo Geloen beaamt dit. “Het klopt dat ik niet alle 49 klokken van deze beiaard heb gebruikt. Misschien is dit een opdracht voor mijn opvolger, al weet ik niet wanneer dat zal zijn. In Nederland staat er een leeftijd op het pensioen van een beiaardier. Hier bepaalt het feit of de beiaardier de trappen nog op kan hoelang dat duurt.”
Meer weten over reus Goliath? Koop het boek (12 euro) via https://www.ypermuseum.be/boek-goliath-heeft-het-gehad.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier