Karl Mortier schrijft boek over coachen: “Voor alle generaties”

Karl Mortier met zijn partner Zeinab Shafa en dochters Leonie en Nora. (foto EF) © Eric Flamand
Redactie KW

Dat coachen niet altijd even makkelijk is, moeten we sportliefhebbers niet meer vertellen. Toch kan dit ook in andere context soms vervelende situaties oproepen, zoals een ouder die zoon of dochter iets wil bijbrengen. Daarom schreef Ieperling Karl Mortier recent een boek met de titel ‘Help, mijn papa is een coach’, met een inleiding van voormalig bondscoach van de Belgian Cats Philip Mestdagh.

Het was zijn 9-jarige dochter Leonie die hem op het idee bracht voor dit boek. “Ik ben al 17 jaar actief in de wondere wereld van leren en ontwikkelen. Zowat een jaar geleden vroeg Leonie mij wat ik eigenlijk doe als job. Vanuit mijn Amerikaanse opleiding, waar ik een neuro-linguïstisch programma (NLP, red.) volgde aan de universiteit van Santa Cruz (Californië, red.) vond ik vorige zomer de inspiratie om coachtechnieken te vertalen naar kindermaat. Ik heb toen aan mijn mentor, of zeg maar mijn coach, Robert Dilts beloofd de NLP-filosofie verder uit te dragen”, aldus Karl Mortier.

“Met mijn boek probeer ik een brug te slaan tussen generaties, want het is geschikt voor iedereen van 9 tot 99 jaar. Het kan puur als kinderboek dienen, maar tussen de regels door borrelen meerdere lagen van interpretatie. Eigenlijk is het een uitnodiging aan mijn lezers om de verhalen vanuit hun eigen perspectief te beleven. En ik daag de lezer wat uit, waardoor ik verrassende feedback krijg.”

Hartverwarmend

Het boek is een hartverwarmende reis door de ogen van Leonie, een nieuwsgierig meisje dat de complexe wereld van haar vader probeert te begrijpen. “Door speelse en fantasierijke dialogen en avonturen in dromerige, magische tuinen, ontdekt ze de kracht van positiviteit, creativiteit, en het verwijderen van het onkruid van angst en verdriet uit de tuin van gedachten en gevoelens. Elk karakter dat ze ontmoet, van een kleurenblinde vlinder tot een wijze mestkever, brengt een unieke les en een stukje wijsheid die haar helpen haar eigen unieke talenten en de schoonheid van nieuwsgierigheid te begrijpen.”

Karl vertelt dat hij al mooie reacties kreeg. “Zo is er Stijn die het boek omschrijft als een hartverwarmend verhaal of Jolien die zegt dat ik de lezers meeneem op een diepgaande reis door een tuin van gedachten, emoties en onvergetelijke personages. En de recensie van Dominique ontroerde me nog het meest, want die spreekt over een wereld waar de grenzen tussen verbeelding en levenslessen prachtig vervagen.”

Kleurrijke tekeningen

Al relativeert Karl meteen zijn rol als coach. “Wie zichzelf te serieus neemt als coach verliest het evenwicht en dat kan een valkuil zijn. Coaching wordt te vaak gezien als een vrouwelijk beroep met een zachte vertrouwde aanpak. Met de titel wil ik dat de mensen daar even bij stilstaan. Verwacht in het boek geen verzameling van trauma’s, het is eerder een schatkaart van metaforen. De verhalen die ik erin naar voor breng, willen de nadruk leggen op de weg vooruit en niet de blik achterom. Als trainer en facilitator wil ik mijn talenten gebruiken om de levenslange reis van persoonlijke groei die elke mens meemaakt te ondersteunen. Wie het niet zo heeft op tekst kan zich zeker ook laten inspireren door de vele kleurrijke tekeningen in het boek die ik zelf gemaakt heb. Een deel van de opbrengst schenk ik aan Twoape, de kinderpsychiatrische dagbehandeling van het Jan Ypermanziekenhuis. Daarnaast geef ik ook lezingen over coaching.” (SD)

Het boek ‘Help, mijn papa is een coach’ kost 25 euro en kan je bestellen via www.karlmortier.be of kopen in de Standaard Boekhandel in Ieper.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier