Jan Huyghe schrijft boek over ‘garnaalvissers te paard’

V.l.n.r. Michel Pattyn (drukker), Jan Loones (voorzitter Vrienden van het Nationaal Visserijmuseum), auteur Jan Huyghe, burgemeester Marc Vanden Bussche, Dirk Dawyndt (schepen en bestuurslid De Vrienden), André Cavyn (voorzitter De Vrienden) Bie Loones (bestuurslid De Vrienden), René Decorte (Kon. Orde van de Paardevisser) en Mario Vercoutter (verantwoordelijke Sociale Media); zittend: Ine en Eva Pieters, eredames Mieke Garnaal 2013. (foto MVO)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

In een bijzonder bibliografisch naslagwerk ‘Garnaalvisserij te paard, feiten en feitjes’ schetst auteur Jan Huyghe 500 jaar geschiedenis van de garnaalvissers te paard aan de hand van een tijdslijn van 1393 tot 2021.

Sinds hij met pensioen ging, rijpte het idee in Jans hoofd. “De garnaalvissers te paard zijn er al minstens 500 jaar, maar vandaag enkel nog in Oostduinkerke. Van de late middeleeuwen tot begin 19de eeuw waren ze vogelvrijverklaarde ‘vernietigers van het visbroedsel’. In 2013 werden ze door Unesco erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Dit boek is geen roman, maar wel een verhaal, een eindeloos snoer van feiten uit vijf eeuwen paardenvisserij, bijgekleurd met 130 illustraties”, aldus Jan Huyghe.

Intensief onderzoek

“Dagenlang, van 10 uur ’s morgens tot 22 uur ’s avonds, heb ik ‘blaadjes gedraaid’, gespeurd naar info voor mijn boek. Ik heb tijdschriften geraadpleegd en massa’s persartikels en boeken onder de loep genomen waar de garnaalvisserij en de paardenvissers in voorkomen. Het resultaat is een bundeling geworden van zo’n 700 feiten over ordonnanties en decreten, het seine-vissen, de armoede, corruptie en inbeslagneming, het gebruik van muilezels, de paardenvisserij in de kunst, expo’s, radio- en tv-opnames, deelname aan stoeten, vrouwelijke paardenvissers, de Orde van de Paardevisser…”

De opbrengst van het boek gaat naar een goed doel: de vzw Vrienden van het Nationaal Visserijmuseum Oostduinkerke, die instond voor de uitgave. Het boek is te koop in de boekhandels Veurne-Westkust, de toerismekantoren Koksijde en Oostduinkerke of bij de auteur(jan.huyghe@proximus.be – 058 51 24 98). Het boek kost 25 euro.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier