Huisarts Zeepreventorium brengt tweede dichtbundel uit: “Durf hulp zoeken als het niet meer lukt”

“Onszelf ‘ontprikkelen’ is niet zo eenvoudig”, beseft Silke Stalpaert. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Een goeie drie jaar na de publicatie van haar eerste dichtbundel ‘Gij Schoon Mens’ heeft Silke Stalpaert, als huisarts verbonden aan het Zeepreventorium, onlangs een vervolg uitgebracht. ‘Gij Schoon Kind’ gaat op hetzelfde elan voort. “Durf hulp zoeken als het niet meer lukt.”

Silke Stalpaert (35) groeide op in Aalst en studeerde geneeskunde met specialisaties huisarts en sportgeneeskunde. Na zeven jaar in een huisartsenpraktijk in Zottegem te hebben gewerkt, maakte ze onlangs de overstap naar het Zeepreventorium waar ze, gepassioneerd door mentaal welzijn en leefstijlgeneeskunde, verschillende leefgroepen onder haar vleugels heeft. Ze specialiseerde zich daar in de multidisciplinaire aanpak van obesitas bij kinderen en adolescenten.

Burn-out

“Een aanpak met grote meerwaarde, want als huisarts heb je ook maar 24 uur in een dag”, zegt ze. Dat gegeven vormde meteen ook het uitgangspunt van haar in 2020 verschenen dichtbundel Gij Schoon Mens. Ze had toen net een zware burn-out achter de rug. “Ik ben van nature nogal perfectionistisch ingesteld en kon als jonge huisarts moeilijk neen zeggen. Zo ben ik rond mijn dertigste op mijn limieten gebotst. Ik sliep niet meer van de stress, mijn sociaal leven was volledig weggevallen”, klinkt het. Ze vond steun bij Dokters voor Dokters, een organisatie die ijvert voor het welzijn van collega-artsen. “Want die neigen zichzelf weleens te vergeten. Als je wil, kan je als huisarts de klok rond werken.”

Ook in de pen kruipen werkte louterend. “Schrijven hielp om mijn gedachten weer in de plooi te krijgen, en dus ben ik het blijven doen”, zegt Silke. Toen ze haar gedichten begon te delen op Instagram, was ze verrast door de grote respons. “Blijkbaar hadden veel mensen er iets aan. Collega-artsen, maar ook mensen met een heel andere beroepsachtergrond herkenden zich erin. Want of je nu dokter bent of advocaat, iedereen kan tegen die spreekwoordelijke muur aanlopen.”

Haar eerste dichtbundel Gij Schoon Mens werd ondertussen driemaal herdrukt, en nu is er het vervolg Gij Schoon Kind. Twintig mooie levenslessen staan erin, vergezeld van evenveel vlot leesbare en toegankelijke gedichten. “Ik houd die bewust heel behapbaar zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn”, zegt Silke.

Zelfzorg

“Een oudere dame kwam mij laatst vertellen dat ze haar tienjarige kleinzoon, die met zichzelf in de knoop lag, een bundel cadeau had gedaan. Je weerbaarheid vergroten, daar kan je niet vroeg genoeg aan beginnen. Zelfzorg is een uitdaging in een maatschappij die almaar sneller draait, en die verwacht dat jij blijft meedraaien. Het heeft bij mij ook een hele tijd geduurd eer ik doorhad wat er mij overkwam. Maar het gevoel was heel beangstigend. Ik voelde mij nog maar een schim van mezelf.”

Ze verwijst in die context ook naar de overprikkeling door sociale media. “Daar komt onafgebroken ongefilterde input binnen. De schermtijd beperken, meer bewegen: absoluut aan te bevelen. Alleen: we kunnen de sociale media vandaag nog moeilijk wegdenken uit ons leven. Onszelf ontprikkelen is dus niet zo eenvoudig.”

Liefdevol netwerk

Je trots opzijzetten en hulp dúrven vragen, daar komt het volgens Silke óók op aan. “We botsen daar natuurlijk op de grenzen van onze hulpverlening. Acute zorg is tegenwoordig moeilijk te vinden. It takes a village to raise a child is daarom mijn credo. Een ondersteunend, liefdevol netwerk om op terug te vallen is toch zó belangrijk. Daarnaast wil ik mensen ook op het hart drukken dat het niet per se altijd even goed móét gaan. We hebben allemaal weleens mindere dagen.”

Silke is tevens columniste bij de Artsenkrant en geeft ook een wekelijkse nieuwsbrief uit met tips voor mentale veerkracht. “Het onderliggende idee van mijn twee dichtbundels is mijn geloof in de schoonheid en de kracht van mensen. Ik wou daarmee iets terugdoen voor de toegewijde zorgverleners die zich tijdens mijn burn-out over mij ontfermden. Het is een dankjewel aan álle mensen die in de zorg staan. Tegelijk wil ik er ook andere mensen mee stimuleren om meer te investeren in zelfzorg. Heel wat mensen zijn op zoek naar geluk en betekenis in het leven en deze zaken kunnen niet los gezien worden van zelfzorg en mentaal welzijn”, besluit ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier