“Gepassioneerd door de verhalen en cultuur rond thee”: Valérie Hallin lanceert ‘Het Theebouquet, Verhalen die smaken’

Valérie Hallin bracht een tweede boek vol verhalen, beelden en recepten uit. © AV
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Theesommelier Valérie Hallin uit Oedelem heeft met ‘Het Theebouquet, verhalen die smaken’ een tweede boek uit. Naast haar belevingsatelier organiseert ze geregeld een typische afternoon tea op de mooiste locaties. Van de prachtige ruimtes in Kasteel Ten Torre, de plantentuin in Meise tot haar eigen prachtige tuin vol eetbaar lekkers. “Wat ik doe, gaat veel verder dan proeven. Ik ben heel gepassioneerd door de verhalen en cultuur rond thee”, vertelt Hallin.

Valérie Hallin verwelkomt ons in de belevingsruimte waar ze dag in dag uit met thee en allerlei ander lekkers bezig is. Naast de vele boeken en foto’s merken we in een ooghoek een glimp van een prachtig versierde taart met eetbare bloemen op. “Ik doe dit nu tien jaar waarvan vijf jaar in hoofdberoep, maar ik heb in al die tijd amper gewerkt. Dit is een prachtige hobby”, steekt Hallin van wal.

De Oedelemse spendeert heel wat tijd in haar tuin die vol eetbare bloemen en planten staat. “Dat is bij veel mensen zo, alleen weten we dat niet altijd. Van een dahlia kan je bijvoorbeeld heel lekkere dingen zoals bloemengelei maken.”

Oostendse Compagnie

Na een eerste boek in 2019 werkte de theesommelier lang aan een tweede boek. “Daarin wilde ik verdergaan dan louter de smaken en geschiedenis van thee. Ik hou enorm van de verhalen en de cultuur die ermee gepaard gaan. Tijdens een afternoon thea kan ik onmogelijk 5.000 jaar cultuur aan mijn gasten uitleggen. Want er zijn zo veel unieke en leuke verhalen te vertellen”, vertelt Hallin.

De Oedelemse is duidelijk gepassioneerd door de Engelse cultuur en vertelt met plezier over hoe prachtig Schotland deze zomer wel niet was. “Ik hoor vaak van gasten of klanten dat men denkt dat wij een koffiecultuur hebben. Maar eigenlijk is dat niet het geval. De Oostendse Compagnie handelde 300 jaar geleden al in thee. Zij brachten meer dan een miljoen kilogram thee naar hier. Eigenlijk hebben zij Europa kwalitatieve thee leren drinken.”

Foodarcheoloog

Daarnaast sprak Hallin voor haar boek ook met foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh. Hij werkte ook mee aan de reeks Het Verhaal Van Vlaanderen’ met Tom Waes. “Hij vertelde onder meer hoe er op het kanaal tussen Brugge en Gent heel wat thee werd vervoerd. De vele tearooms die we hebben komen van ‘the rooms where they drink tea’. Bovendien zijn er in centrum Brugge en Gent heel wat herenhuizen aan de waterkant met een foley of theekoepel waarin de mannen thee verhandelden.”

“De Vlaamse geschiedenis van thee is immens, daar wilde ik iets mee doen”

Ook het Sint-Janshospitaal in Brugge had een grote link met thee. Het ziekenhuis beschikte over de grootste kruidentuin uit de regio en maakte thee om patiënten te genezen. “Thee is dus geen ver-van-mijn-bedshow. Het zit ook in onze cultuur ingebakken”, vertelt Hallin.

Voor haar boek organiseerde de theesommelier een afternoon tea op de meest bijzondere locaties. “Onder meer in de prachtige omgeving van Plantentuin Meise. Elk jaar doe ik ook een Christmas Tea in kasteel Ten Torre hier in Beernem. Dat levert niet alleen prachtige beelden, maar ook fantastische herinneringen op”, vertelt ze.

Leuke afwisseling

Het nieuwe boek is een afwisseling tussen beelden, verhalen en recepten. “De lezer zal met alledaagse materialen aan de slag kunnen gaan om heerlijke dingen te maken. Die laagdrempeligheid vind ik heel belangrijk. Daarnaast werkte ik samen met de chef van het Brugse restaurant Preus. Hij toont hoe je fine dining kan pairen met thee.”

“Je kan variaties van thee namelijk gebruiken als aperitief, bij vis, vlees of zelfs als aperitief en smaakmaker. Als je het serveert in een wijnglas, kan dat heel eigentijds en lekker zijn. Thee en wijn hebben zelfs veel gemeen. Net als bij wijn zijn er ook slechte en goede theejaren en bepaalt de terroir de smaak van de thee.”

‘Het Theebouquet, Verhalen die smaken’ is sinds 30 september te koop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier