Flore en Femke publiceren prentenboek ‘Kamertje ikke’: “Het gaat niet over anders zijn, maar over jezelf zijn”

Flore en Femke stellen hun prentenboek voor. © LV
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

De Waregemse illustrator Flore Deman (32) en grafisch vormgever Femke Vanbelle (34) uit Brugge stellen hun gloednieuw prentenboek voor. In Kamertje ikke vertellen ze het verhaal van twee verschillende personages. “We ergeren ons aan boeken die het hebben over ‘anders zijn’. De focus moet liggen op ‘jezelf zijn’.”

Vandaag komt Kamertje ikke uit bij uitgeverij De Eenhoorn. Je vindt het prentenboek in de betere boekhandel en via de webshops van de uitgeverij en de auteurs. Dat zijn Flore Deman uit Waregem en Bruggeling Femke Vanbelle. Flore is illustrator en bracht de voorbije jaren al zes boeken uit. Femke werkt als lector bij Howest en heeft daarnaast haar eigen grafische ontwerpstudio Bloudruk.

De twee creatieve dames zijn al jaren bevriend en creëerden in 2022 voor een opdrachtgever Het land van Ooit. Twee jaar later stellen ze hun eigen prentenboek voor. “Ons concept zag het levenslicht aan de Noord-Franse kust”, vertellen Femke en Flore. “De leuke eigenaars van boekhandel Letters & Co uit Deinze verhuren daar een appartement aan schrijvers. Je vindt er geen afleiding en kan in isolatie je ding doen. Na enkele dagen hadden we ons idee uitgewerkt.”

Fantasierijk

Dat idee is een poëtisch en fantasierijk prentenboek over jezelf mogen zijn. “We zijn allemaal verschillend. Veel boeken gaan over één iemand die anders is, en dan uiteindelijk aanvaard wordt of zijn dromen kan bereiken. Maar die komt vaak over als een zielepoot. ‘Je bent mooi omdat je anders bent’, dat vinden wij echt tenenkrullend. Het gaat niet om anders zijn, maar om jezelf zijn, en jezelf kunnen en mogen zijn.”

“We misten zo’n werk op de boekenmarkt en gingen aan de slag om die leemte op te vullen.” Kamertje ikke telt twee personages, die geen naam of kleur hebben. “We hielden ze bewust neutraal, iedereen mag ze denkbeeldig inkleuren. Maar ze verschillen wel. Het jongetje is dromerig, sensitief en introvert, en dat komt terug in zijn kamer. Terwijl de kamer van het wilde, avontuurlijke en extraverte meisje net veel prikkels bevat.”

Metafoor

“Dat ‘kamertje ikke’ schuilt in elk van ons. Het staat als metafoor voor wie we zijn en waar we voor staan. De kamer ziet er bij iedereen anders uit. Het boek gaat over introvert en extravert zijn, over op avontuur gaan of ergens stil van genieten. De twee personages gaan op avontuur in elkaars kamertje, ze stellen hun kamer open voor anderen en gaan als het ware bij elkaar spelen.”

Flore en Femke staken hun ervaring als jonge mama’s in het boek. “Tijdens het tekenen en schrijven hebben we veel aan onze eigen kinderen en aan onszelf gedacht.” Dat proces ging bovendien hand in hand. Flore stond in voor de illustraties en Femke voor de tekst. “Maar we hebben veel naast elkaar gewerkt. We wilden niet elk ons ding doen, maar inspraak hebben bij mekaar.”

Voorstellingen

De auteurs hopen met Kamertje ikke veel jongeren te bereiken. “Mochten ouders dit voor het slapengaan aan hun kroost voorlezen, zou dat het mooiste compliment zijn. Het zet ook aan tot leuke ouder-kindgesprekken. Daarnaast heeft het boek een therapeutische en bredere educatieve insteek. Kinderpsychologen zijn er alvast erg benieuwd naar, het boek kan dankbaar zijn in praktijken en op scholen. Daar kunnen ze bijvoorbeeld projecten organiseren rond de identiteit van kinderen.”

Het nieuwe prentenboek wordt op zaterdag 5 oktober om 10 uur voorgesteld in Villa Bota in Brugge. Op zondag 20 oktober vindt er om 15 uur een presentatie plaats tijdens het WONDER-festival in de Kortrijkse Budafabriek. De auteurs zullen er voorlezen, vertellen over het boek, workshops organiseren en exemplaren signeren. Op 26 oktober vind je ze ook op Boektopia.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier