Boeiende verhalen over Huwynsbossen/Ter Kerst in gids

“Ik heb de gids geschreven door naar het gebied te kijken door de ogen van de recreant en door heel veel kennis te vergaren via archieven en interviews met een 20-tal sleutelfiguren“, vertelt Marijn Follebout. © Kurt
Jenka Watteny
Jenka Watteny Medewerker

Het Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart bracht in samenwerking met onder andere de gemeenten Lichtervelde en Hooglede het boek ‘Gebiedsverkenning Huwynsbossen/Ter Kerst’ uit. Auteur van het boek is oud-Lichterveldenaar Marijn Follebout.

Marijn Follebout (43) is heel tevreden over het eindresultaat, een 120 pagina’s tellende rijk geïllustreerde gids, met boeiende verhalen. “Ik heb het graag geschreven, ik heb veel affectie met de streek. Zowel met Lichtervelde als met het domein van Ter Kerst. Mijn moeder heeft altijd lesgegeven in Dominiek Savio, en ik heb hier vaak op het terrein rondgelopen als jonge gast.”

Baekelandt

“Voor ik effectief aan het schrijven begon, heb ik mijn hoofd leeggemaakt en alle voorkennis vergeten. Ik heb de gids geschreven door ernaar te kijken door de ogen van de recreant en door heel veel kennis te vergaren via archieven en interviews met een 20-tal sleutelfiguren, waaronder de boswachters. Fantastische verhalen zijn daarbij naar boven gekomen”, zegt Marijn. “Zoals het verhaal van de Volkswagen Kever die nog onder de zitbank zit in de Vliekaertstraat. Het verhaal dat me het meest intrigeert is dat van de bende van Baekelandt, die zich in de Huwynsbossen verschool. Ze zouden daar ook een ondergronds hol gebouwd hebben, maar daar bestaan geen bewijzen van.”

Verbinding

Volgens Marijn kwam er bij de geïnterviewden vaak dezelfde hoop naar boven. “Een verbinding tussen de twee gebieden. Tot op heden is die er niet, maar misschien kan daar in de toekomst verandering in worden gebracht, een open vraag die ik graag stel aan het gemeentebestuur.”

Knelpunten

Volgens Steven Bogaert, schepen van Lichtervelde, is de gemeente ook voorstander van een fiets- en wandelverbinding. “Er zijn enkele praktische zaken en knelpunten die moeten weggewerkt worden. De doorstroom voor het vervoer moet gegarandeerd blijven, en daarom is het nodig op zoek te gaan naar eventuele alternatieve opties.”

De gids ‘Gebiedsverkenning Huwynsbossen/Ter Kerst’ wordt verkocht tegen 10 euro via de site www.westvlaamsehart.be/publicaties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier