Bieblo helpt kinderen een leuk boek te kiezen in Oostende

gf
Hannes Hosten

Bibliotheek Oostende pakt uit met het intuïtieve spel ‘Bieblo’. Hiermee kunnen kinderen op een leuke manier boeken vinden die aansluiten bij hun interesses. Om kinderen extra te prikkelen, zijn de tablets verwerkt in een bosdecor gemaakt door leerlingen van het Ensorinstituut.

“Zoals J. K. Rowling, auteur van de Harry Potter-boekenreeks, ooit liet optekenen: ‘Als kinderen niet graag lezen, dan hebben ze vaak het juiste boek nog niet gevonden. ‘Bieblo’ helpt kinderen die de leesmicrobe nog niet volledig te pakken hebben in hun zoektocht naar een boek dat ze leuk vinden”, weet schepen Bart Plasschaert.

Met Bieblo helpt de bibliotheek van Oostende haar jonge lezers om een keuze te maken uit het ruime aanbod boeken. Bieblo is een intuïtief spel dat kinderen tussen 6 en 14 jaar spelenderwijs boeken laat vinden die aansluiten bij hun interesses en leeftijd. Al swipend duiden kinderen aan welke illustraties (thema’s) ze leuk vinden, zoals fantasy, dieren …

Op basis van hun leeftijd krijgen ze vervolgens acht boekentips. Vinden ze een leuk boek? Dan kunnen ze na hun keuze meteen op zoek naar het boek in de bibliotheek en een exemplaar uitlenen want het programma is gelinkt aan de catalogus. Staat er tussen de leestips toch geen enkel boek dat hen aanspreekt? Dan kunnen ze de pagina onbeperkt vernieuwen en andere boekentips laten verschijnen.

Prachtig decor

In samenwerking met de afdeling Etalage van het Ensorinstituut zal Bieblo in de hoofdbib in een prachtig decor baden. Leerkracht Alex Faudé ontwierp samen met zijn leerlingen een volledig bostafereel waarin de uil, het Bieblo-figuurtje huist. Dit decor moet kinderen warm maken om Bieblo op de bijhorende tablet(s) te ontdekken en te gebruiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier