Benjamin Sercu is in zijn nopjes met het stadsdichterschap van Izegem: “Ik wil verstaanbare poëzie brengen”

(foto CLY)

Benjamin Sercu voelt zich in zijn sas als stadsdichter van Izegem. “Ik wil poëzie onder de aandacht van de Izegemnaars brengen met gedichten over allerlei onderwerpen die je vooral maar één keer moet lezen om ze te begrijpen”, zegt Benjamin.

Benajmin Sercu woont in de Kouterweg in Emelgem en is docent vertel- en speltheater, creatief schrijven en theateratelier én hoofdcoördinator Woordafdeling aan de academie Art’Iz in Izegem, waar hij al een kwarteeuw les geeft. Hij werd in september 2023 Izegems tweede stadsdichter (tot september 2025) na Vincent Vandommele.

Bekend gezicht

Benjamin is de jongste van de zeven Sercu’s – zes jongens en één meisje – waarvan acteur en auteur Mathias de bekendste is. “Ik woon met mijn vrouw Mieke en onze kinderen Marten (15) en Rosalie (13) al sinds 2006 in Emelgem. De band met Ardooie is er nog via mijn vader, via het Piuskoor waar ik met enige trots mag zeggen dat ik er al 37 jaar lid van ben en via de Harmonie Sint-Cecilia waarvoor ik nog twee keer per jaar de concerten presenteer. Het stadsdichterschap bevalt me heel erg. Ik was zelfs verrast dat ik al na korte tijd een bekend gezicht was in stad”, zegt Benjamin al lachend.

“De dag nadat in de krant verscheen dat ik de tweede stadsdichter was, werd ik al herkend in de Hubo toen de mevrouw aan de kassa zei: ah, onze nieuwe stadsdichter!

Interesse

Volgens Benjamin hebben vrij veel Izegemnaren interesse in wat een stadsdichter doet. “Met de (nationale) Weesgedichtenactie in samenwerking met de bib plaatsten we 60 gedichten online, waaruit de Izegemnaren er één konden adopteren om dat dan aan hun venster uit te hangen. En ze waren allemaal in amper drie dagen al geadopteerd! Ik schrijf nu een jaar lang een gedicht van de maand waarvoor Izegemnaren in de stadsdichterbrievenbus voorstellen kunnen doen. Ik maakte een gedicht over de dag tegen racisme en voor integratie, over De Rotse, een volgens mij mooi plekje in Emelgem…”

“Ik wil nog graag poëzie maken rond andere mooie plekjes en gebouwen, zoals bijvoorbeeld de oude brandweerkazerne in de Ommegangstraat. En ja wie weet, misschien maak ik ooit nog iets over Bruisend Izegem. En Izegem bruist! Onder andere met het festival Isotopia, voor mij synoniem aan de zomer in Izegem”, aldus Benjamin.

(IB)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier