Belfort Kattenstad krijgt straks eerste kattenkopjes

© TP
© TP
Redactie KW

De Kattenstad biedt iedereen de kans om de eerste ‘kattenkopjes’ te ontwerpen voor de belforttoren, waar tot 1817 katten naar beneden werden gegooid. De kopjes worden een eerbetoon aan alle katten die er onnodig hebben geleden.

Honderden ‘kopjes’ van dieren en mensen sieren het belfort van Ieper. “Maar ik heb nog geen enkel kattenkopje gevonden, behalve dan het grotere standbeeld van de leeuw die in de middeleeuwen samen met andere afschrikwekkende dieren de schatten van het belfort moest verdedigen”, zegt Stijn Fertin, hoofd van de technische dienst van de stad.

Eigentijds

Hij volgt de restauratiewerken op en lanceerde het idee om drie kopjes die beschadigd raakten door de tand des tijds, te vervangen door hét merk van de Kattenstad. “Een eigentijds kattenkopje leek me leuker dan die vroegere kopjes te vervangen door een kopie. Later kan men dan terugblikken hoe tijdens de restauratie van 2021 de eerste kattenkopjes aangebracht werden. Straf eigenlijk, want Ieper is al lange tijd gekend als Kattenstad.”

De middeleeuwse Ieperlingen associeerden katten met het kwade en gooiden ze tijdens de jaarmarkten van de belforttoren. “Een traditie die tot 1817 standhield”, weet schepen Dimitry Soenen (N-VA). “De nieuwe kattenkopjes worden een eerbetoon aan alle katten die onnodig hebben geleden.”

Iedereen mag deelnemen

Iedereen mag een ontwerp voorstellen, zolang het 18 op 11 centimeter meet. “Die kopjes moeten kleine accenten blijven”, aldus Fertin. “Van ver lijken de Lakenhallen en het belfort een eentonig gebouw, maar wanneer je op de details let, ontdek je telkens iets nieuws. Ik hoop op veel leuke inzendingen, want dit is een unieke kans voor kunstenaars om hun werk te vereeuwigen op Unesco Werelderfgoed. Twee kopjes komen op een hoogte van slechts 12 meter: een bevoorrechte plek want toeschouwers kunnen ze tot in detail zien vanop de Grote Markt. De derde komt onderaan het uurwerk op een hoogte van 33 meter aan de kant van het gerechtsgebouw.”

Het Yper Museum organiseert de wedstrijd en vraagt per kandidaat tegen 2 juli om 11 uur een digitaal of 3D-ontwerp en een motivatiebrief met extra duiding. Het materiaal is vrij te kiezen, maar het ontwerp moet uitvoerbaar zijn in steen door de restaurateur.

“De stad probeert op allerlei manieren bezoekers en Ieperlingen te betrekken bij de restauratie, deze wedstrijd is een volgende stap in dit grote participatieproject”, zegt schepen Philip Bolle (Vooruit).

Een jury met leden van het restauratieteam Juxta – ÁRTER en Monument Group en vertegenwoordigers van de stad evalueert de ontwerpen op originaliteit, herkenbaarheid en uitvoerbaarheid. De drie winnende kattenkopjes worden voorgesteld op 8 augustus, de Internationale Kattendag. De winnaars ontvangen elk een geldprijs van 500 euro.

Meer info: ypermuseum@ieper.be

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier