Amateurhistoricus Filip Debaillie presenteert boek met opvallende fotoreeks

Filip Debaillie brengt binnenkort zijn zevende boek uit. © Benny Proot
Redactie KW

Liefhebbers van een brok geschiedenis én een goed boek hebben iets om naar uit te kijken. Heemkundige en amateurhistoricus Filip Debaillie brengt binnenkort zijn zevende boek uit, getiteld ‘100 jaar later’. Daarin vergelijkt Filip zowat honderd historische foto’s van straten, pleinen en zichten met vandaag. “Het is niet de bedoeling om aan te tonen dat het vroeger beter of slechter was.”

Filip Debaillie (53) bracht in 1999 zijn allereerste boek uit en komt nu met nieuw werk op de proppen. Zijn vorige publicatie dateert van twee jaar terug, toen met ‘1940-1944 bezet en bevrijd’ de Tweede Wereldoorlog vanuit Gistels standpunt werd beschreven. “In plaats van afgelopen zomer op reis te gaan – de coronacrisis, weet je wel – stortte ik me op een nieuw boek. Ook deze keer focus ik me op de recente lokale geschiedenis”, vertelt de auteur. “Die zit namelijk nog vrij fris in het geheugen en spreekt ook een breed publiek aan. Ik hoop hiermee iedereen op een andere manier met onze geschiedenis te laten kennismaken.”

Extra duiding

De invalshoek van ‘100 jaar later’ is erg interessant. Filip, ook voorzitter van de cultuurraad, dook in zijn eigen collectie post- en aanzichtkaarten van Gistel en ging vervolgens zelf met een camera op pad. Het resultaat mag er zijn. “Ik zocht de plaatsen op waar de historische foto’s werden gemaakt en nam de foto vanuit nagenoeg hetzelfde standpunt opnieuw. Het is de bedoeling om de evolutie van de stad en deelgemeenten, de urbanisatie en bouwwoede weer te geven. Veelal zijn enkel nog het traject van een straat of weg gelijk gebleven. Op een dubbele pagina zet ik foto’s van toen tegenover de beelden van nu met historische duiding.”

Veranderingen

“Vanaf de tweede helt van de jaren 70 is Gistel sterk gaan veranderen”, weet Filip. “De aansluiting met de E40 via een op- en afrittencomplex zorgde ervoor dat industrie zich hier ging vestigen, dat er werk werd gecreëerd. Omgekeerd geldt ook: jonge gezinnen bleven hier wonen omdat ze snel met de auto van en naar grotere steden konden pendelen.” Filip maakt bijvoorbeeld de vergelijking van het stadscentrum. Een foto uit 1906 nam hij afgelopen zomer opnieuw. “De veranderingen die de Markt en het centrum ondergingen, zijn erg confronterend. Door de hoogbouw is het stadscentrum bijna een volledige schaduwvlek met amper nog zon die de voetpaden bereikt. Ook het gebied rond de zogenaamde ‘witte brug’ over de E40 is fel veranderd. Vroeger trokken hier heel wat vissers naartoe en stond de Waerevaart bekend voor haar karper en paling. Je had er zelfs verschillende cafeetjes. Dat is nu allemaal verdwenen.”

Beperkte oplage

De mooiste stukjes vindt Filip buiten de eigenlijke stad. “Snaaskerke, Zevekote en Moere zijn met hun laagbouw vrij maagdelijk gebleven. Moere is evenwel snel veranderd langs de Provincieweg, maar bijvoorbeeld de Moerestraat in het centrum is nog altijd erg herkenbaar. Nu, wat mooi en lelijk is, dat is natuurlijk subjectief”, benadrukt Filip. “Het is ook absoluut niet de bedoeling om te stellen dat vroeger alles beter of slechter was. Ik wil wel het accent leggen op het behoud van erfgoed en waardevolle zichten. Akkoord, je kan niet alles bewaren. Maar als er iets wordt veranderd, moet het wél een verbetering zijn.” (TVA)

‘100 jaar later’ wordt in december uitgebracht in een beperkte oplage. Een exemplaar kost 25,95 euro, bestellen kan nu al door over te schrijven op BE35 7440 8453 9937. Wil je het boek per post ontvangen, komt er 5,70 euro bij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier