Zanger Jacques Brel moet postuum het ereburgerschap krijgen van Oostende en er moet een straat of plein naar hem genoemd worden. Dat zijn enkele van de opvallende vragen van 15 bekende Oostendenaars. Initiatiefnemer is Luc Ferdinand.
Luc Ferdinand (63) zorgde er eerder al voor dat zangeres Ann Christy 35 jaar na haar dood ereburger werd van Meise en er in Berchem een naamplaat aan haar geboortehuis kwam. “Zanger/componist/auteur Jacques Brel wordt op 50 plaatsen in Wallonië en 250 sites in Frankrijk geëerd met een straat, plein of monument. In Vlaanderen is er enkel het beeldje Marieke in Brugge en een half afgebroken muur met de noten van Le Plat Pays in Oostende. Ik passeerde er net en was wat ontstemd dat de muur uit 1999 wordt afgebroken. En dan moet je weten dat Brel zong over ‘de Bruges à Gand’ en het prachtige ‘L’Ostendaise’ schreef. 43 jaar na zijn dood is er dus nood aan eerherstel.”
Steun uit bekende hoek
Luc Ferdinand pakte het vastberaden aan: een motivatie van 12 pagina’s en een verzoekschrift aan het stadsbestuur. Ondertekend door mensen die in Oostende geboren zijn of er wonen zoals acteurs Erik Burke en Dries Vanhegen, comedian Gunter Lamoot, Ensor-kenner Xavier Tricot, Iwein Scheer, Herr Seele en de twee huidige ere-burgers Raoul Servais en Arno. “Dat uitgerekend zij de vraag steunen, betekent veel. Het moet ogen doen open gaan. En ook bisschop Johan Bonny, geboren in Oostende, tekende het verzoekschrift voor meer aandacht voor Brel.”
Blijvende erkenning
De vragen zijn duidelijk : een blijvende, duurzame en structurele erkenning voor Brel in de vorm van een straat, plein of park en postuum het ereburgerschap voor Brel. “Verder kan Oostende ook kleine dingen doen zoals een gebouw of muziekacademie naar hem noemen. Daarmee zou de stad een moedige en artistieke daad stellen.”
Niet vrijblijvend
Burgemeester Bart Tommelein nam het verzoekschrift niet zelf in ontvangst omdat hij zijn fysieke contacten zoveel mogelijk beperkt. “Ik heb de bundel inmiddels ontvangen. We bekijken dat op een open manier en met alle argumenten. Ik doe geen voorafname op beslissingen van het stadsbestuur”, zo liet hij weten. Vrijblijvend is een verzoekschrift niet: het schepencollege moet het bespreken, een antwoord formuleren en de zaak op de gemeenteraad brengen. Straks mogen ook de stadsbesturen van Brugge en Gent een gelijkaardig verzoekschrift verwachten. (efo)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier