Zestienjarige Oostkampenaar Tristan Maenhaut één van vijf finalisten MNM Start To DJ 2020

© gf
Redactie KW

Wordt TRSTN, het pseudoniem van Tristan Maenhaut, de opvolger van Manuals, die vorig jaar de wedstrijd MNM Start To DJ 2020, won? De jeugdige Oostkampenaar zal er volgende week in elk geval alles aan doen. Uit 148 inschrijvingen lichtte de jury zijn kandidatuur, wat hem tot de jongste finalist ooit maakt. Als dj moet hij zich in de eindstrijd meten met vier andere deelnemers. “Ik heb me goed voorbereid en ben er helemaal klaar voor”, zegt Maenhaut.

Tristan Maenhaut (16) zag het levenslicht in Brugge, maakt over ruim veertien dagen de overstap naar het vijfde jaar secundair onderwijs Moderne Talen-Wiskunde aan Sint-Jozef Humaniora, maar groeide op en leeft voor de rest in Oostkamp. “Vier jaar geleden ontdekte ik voor het eerst Tomorrowland op televisie”, blikt Maenhaut terug. “Al die schijnbaar gelukkige mensen die uit hun dak gingen op dance. Dit gaf mij de spoorslag om zelf te beginnen met muziek.”

In die hobby schakelde hij vorig jaar een tand hoger nadat hij zichzelf een dj-set cadeau had gedaan. “Ik heb het draaien mezelf aangeleerd door middel van tutorials van vermaarde dj’s die op YouTube te vinden zijn. Voorts gold ook hier het aloude principe: oefening baart kunst”, schetst Maenhaut, wiens favoriete dj’s uit eigen land komen. Hij is erg geïnspireerd door Dimitri Vegas & Like Mike, die EDM of electronic dance music maken, en DJ Licious, die als producer binnen het dancegenre house te situeren valt.

“Als dj draai ik zelf alles wat dansbaar is. Ook muziek die gemaakt werd lang voor ik geboren werd. Ik gebruik en maak als het ware mashups van nieuwe muziek gemixt met oude hits.”

Shit, covid-19

Als zijn alter ego TRSTN, een afkorting van zijn voornaam Tristan, draaide hij al op feestjes van KSA Ten Rode in Oostkamp, waar Maenhaut lid van is, en Sweet 16-feestjes. Deze feestjes zijn bedoeld voor jongeren die hun zestiende verjaardag mogen vieren. “Net voor de lockdown had ik mijn eerste boekingen beet voor grote fuiven, maar omwille van covid-19 werden die geannuleerd”, vertelt Maenhaut.

Ik zou graag in de voetsporen van Manuals willen treden

Toch bleef de jeugdige Oostkampenaar de voorbije maanden werken aan zijn dj-skills. En met succes. Hij schreef zich in voor MNM Start To DJ 2020 en tot zijn eigen verbazing werd hij door de jury aangeduid als één van de vijf finalisten ; de enige uit West-Vlaanderen trouwens. Bij MNM kwamen er liefst 148 inzendingen binnen.

“Om deel te kunnen nemen, moest je een filmpje maken waarin je je als kandidaat voorstelde. Daarnaast diende je ook een mixtape door te sturen”, licht Maenhaut toe. “Ik vermoed dat ik mijn selectie mede te danken heb aan mijn lef. Toen duidelijk werd dat ik nog een tijdlang zou moeten wachten op mijn eerste grotere fuif heb ik een mail gestuurd naar de ondertussen gestopte MNM-dj Tom De Cock, waarin ik heb het jammerlijke van de situatie probeerde duidelijk te maken. Hierop gaf hij mij de kans om op MNM te draaien, met tal van positieve reacties tot gevolg.”

Draaien op Tomorrowland

De vijf finalisten van MNM Start To DJ 2020 moeten van maandag 10 tot en met donderdag 13 augustus, telkens van 19 uur tot 22 uur, een kwartier draaien op deze radiozender van de openbare omroep. De laatste avond spelen de finalisten een wat kortere set en wordt daarna het klassement van de jurypunten bekend gemaakt. Dit is echter nog niet beslissend. De luisteraars thuis kunnen de laatste avond mee stemmen via de MNM-app. De optelling van de jurypunten en televoting bepaalt welke twee kandidaten de uiteindelijke finaleplaatsen krijgen. Er vallen dan dus drie kandidaten af. De twee overgebleven finalisten bewijzen zich nog een allerlaatste keer en de winnaar wordt dan door alleen televoting bepaald.

“Tijdens de finaleweek krijg je als dj elke avond een andere opdracht. Ik mag nog niet vertellen hoe de vork in de steel zit, maar naast een vrije opdracht moeten we ook sets draaien in genres die MNM ons oplegt”, aldus Maenhaut.

Masterclass bij Regi

De winnaar van deze contest mag op masterclass bij Regi en wordt één van de huis-dj’s van MNM. “Als je weet dat een vorige winnaar als 5napback ondertussen al op Tomorrowland gedraaid heeft, kun je het belang van deze wedstrijd inschatten. Mijn droom is dan ook om te draaien in Boom. Om het even op welke stage, als mijn dj-naam maar aan het meest grootschalige Belgische outdoor dance-evenement gelinkt wordt. Daarom doe ik graag beroep op de lezer om donderdagavond te luisteren en te stemmen op TRSTN via de MNM-app. Op termijn zou ik ook graag eigen producties uitbrengen, maar ik weet dat ik niet al mijn troeven op een carrière als dj mag inzetten. Mijn studies gaan dus ook nog een hele poos voor.” (svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier