Voorzitter Gezinsbond Johan Vandecasteele maakt receptenboek Daiselse Kost

Johan Vandecasteele, de auteur van 'Daiselse Kost' en brouwer Dirk Vandenbroucke bier 'Het zwaard van Ridder Jan" Gezinsbond Dadizele. © 2019 Jan STRAGIER
Redactie KW

Naar aanleiding van het negentigjarig bestaan van de Dadizeelse Gezinsbond schreef voorzitter Johan Vandecasteele ‘Daiselse Kost’. Het boek bevat een tweehonderdtal oude lokale recepten. De opbrengst van boek gaat naar het verjaardagsfeest van de Gezinsbond in 2020.

De Dadizeelse Gezinsbond draait al jaren op volle toeren. Zowel voor sportactiviteiten, uitstappen als kindvriendelijke evenementen kunnen de leden bij de vereniging terecht. Terwijl er in 2019 al heel wat activiteiten op de kalender staan, wordt 2020 een nog specialer jaar voor de vereniging. De Gezinsbond bestaat dan immers negentig jaar in Dadizele. Die verjaardag wou voorzitter Johan Vandecasteele (62) niet zomaar voorbij laten gaan. “We willen een fototentoonstelling te organiseren. Inmiddels ligt al een datum en een zaal vast: 20 september 2020 in parochiaal centrum den Ommeganck in Dadizele. Iedereen die nog foto’s heeft van vroeger, mag die ons bezorgen.”

Schriftjes met recepten

Dadizelenaar Johan Vandecasteele zet zich niet enkel alleen in voor de Gezinsbond, maar heeft ook nog andere hobby’s. Zo staat hij graag in de keuken, een hobby die ontstond na de activiteit ‘koken voor mannen’, een activiteit van… de Gezinsbond. Daarnaast is Johan ook geïnteresseerd in alles wat met het verleden te maken heeft. “Ik kwam op het idee om een kookboek samen te stellen met gerechten die vroeger in de gemeente werden klaargemaakt.”

Het verhaal van het kookboek begint eigenlijk al in Johans kindertijd. “Als kind was ik veel bij mijn grootouders. Zij hadden een perenboom staan. Ik at er vaak gestoofde peren met een boterham, heerlijk. Ik probeer dit al jaren na te maken, maar het lukt me niet om het geheim recept van mijn grootmoeder te evenaren.”

Johan vindt het ook spijtig dat veel informatie vaak verloren gaat. “Bij heel wat mensen liggen nog schriftjes met oude recepten. Veel van die notities dreigen verloren te gaan.” Dat ondervond Johan ook tijdens zijn zoektocht naar zijn eigen verleden.

Rijsttaart Jacqueline

Uiteindelijk verzamelde Johan zo’n tweehonderdtal recepten. Die bundelde hij in het boek ‘Daiselse Kost’, een verwijzing naar de boeken en het televisieprogramma van de gekende kok Jeroen Meus. “Meus heeft trouwens ook nauwe familiebanden met Dadizele. Daarom leek het me echt wel leuk om iets dergelijks te maken.”

Het boek bevat heel wat gemakkelijk te maken recepten. Rijsttaart van Jacqueline, papsaus, geflambeerde pannenkoeken en roggevleugels. “Het recept van die roggevleugels is al tweehonderd jaar oud”, aldus Johan die bij het opmaken van het boek ook vaak zijn kleinkinderen inschakelde om de recepten in de keuken uit te testen.

Daiselse Kost telt 253 bladzijden en kost 25 euro. Wie het boek wenst, kan het bedrag op de rekening van de Gezinsbond (BE71 7386 1106 5969) storten. “De opbrengst gaat naar het verjaardagsfeest voor het negentigjarig bestaan van de Gezinsbond. We hopen die dag met enkele leuke verrassingen uit te pakken.” (Bert Feys)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier