Trendy binnenexpo zet de toon voor 750 jaar Blankenberge

Archivaris Pieter Deschoolmeester en schepen Monte op de binnenexpo in De Meridiaan. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De binnenexpo in De Meridiaan is het startschot voor de feestelijkheden rond ‘750 jaar Blankenberge’. “De Blankenbergenaars trots maken op hun rijke verleden, dat is de bedoeling”, zegt erfgoedschepen Alfons Monte.

Tijdens het openingsweekend kreeg De Meridiaan volgens de schepen al zo’n 400 bezoekers over de vloer. “En de expo loopt nog tot in september. We hopen dat de mensen na afloop een ander beeld hebben van onze badstad, dat ze beseffen dat Blankenberge een hele geschiedenis achter de rug heeft en zoveel méér is dan zon, zee en strand”, aldus schepen Monte.

Mensen zullen beseffen dat Blankenberge zoveel meer is dan zon, zee en strand

Die geschiedenis is volgens archivaris Pieter Deschoolmeester, die zich de voorbije maanden stevig inlas, ook een hele boterham. “De expo is opgebouwd rond een rijdlijn met meer dan 200 data. Belangrijke mijlpalen, gebeurtenissen die bepalend zijn geweest voor onze stad, worden extra belicht: van het toekennen van de stadsrechten in 1270 over de plundering door de watergeuzen in 1572, een dieptepunt voor onze stad, tot de totstandkoming van de spoorwegverbinding met Brugge en de officiële inhuldiging van de originele, gietijzeren Pier in 1894. Twee gebeurtenissen die het toerisme in onze badstad een boost gaven”, overloopt hij.

Kazuifel van Frans Ferdinand

Een aantal opvallende accessoires brengen de expo tot leven. Zo is er de kazuifel van Frans Ferdinand. “Hij schonk die in 1913 aan de pastoor van de Sint-Rochuskerk. Het verhaal gaat dat de moord op de Oostenrijkse aartshertog, die uiteindelijk de Eerste Wereldoorlog zou inluiden, bijna in Blankenberge had plaatsgevonden. Frans Ferdinand kwam hier jaarlijks met heel zijn gevolg op vakantie in het Grand Hôtel des Bains et des Familles op de dijk, waar hij dan een volledige vleugel afhuurde voor zijn gevolg. Toen hij in Sarajevo werd vermoord, was zijn vakantie hier al geboekt”, vertelt Pieter.

We hebben bewust gekozen voor een trendy opstelling met heel veel beeldmateriaal

Ook een leuk item op de expo: de originele muziekpartituur van het ‘Lied van Blankenberge’ uit 1873. Als bezoeker wandel je zo letterlijk doorheen de geschiedenis van de stad. “We hebben bewust gekozen voor een trendy opstelling met heel veel beeldmateriaal. Dat maakt de expo toegankelijk voor jong en oud. Trouwens, de fotobooth met de oude burgemeestersstoel en het memoryspel zijn nu al heel populair“, zegt schepen Alfons Monte. “De expo toont ook de bevolkingsevolutie: in ’57 rondde Blankenberge de kaap van tienduizend bezoekers en dat was toevallig mijn geboortejaar. Wie weet was ik wel de tienduizendste”, glimlacht schepen Monte.

Aan de binnenexpo hangt een prijskaartje van 60.000 euro. In het verlengde ervan volgt bij de start van de krokusvakantie nog een buitenexpo met een twintigtal infozuilen op interessante locaties. “De geschiedenis van Blankenberge is veel inwoners vreemd en daar wilden we graag wat aan doen. Voor de expo in De Meridiaan zullen ook de scholen nog allemaal worden uitgenodigd”, besluit archivaris Pieter Deschoolmeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier