Tattoo Mike was verleider tijdens eerste Temptation Island: “Graag met mijn vriendin deelnemen”

Mike nam in 2002 deel aan de eerste editie van Temptation Island. © VIJF
Philippe Verhaest

Acht bloedmooie verleidsters en onweerstaanbare verleiders beginnen vrijdagavond opnieuw aan hun veroveringstocht in ‘Temptation Island’. Hun doel: de vier koppeltjes uit elkaar halen en zo veel mogelijk harten breken. Mike Lefebvre uit Kortrijk nam in 2002 als verleider deel aan de eerste editie van het programma, dat ondertussen een cultstatus bereikte in Vlaanderen én Nederland. “Ik zou meteen opnieuw meedoen”, zegt hij.

Het opzet van Temptation Island is even simpel als geniaal. Zet acht vrijgezellen op een eiland en geef hen één duidelijk omschreven opdracht: koppeltjes uit elkaar halen en en passant ook nog wat harten breken. Vrijdagavond start het twaalfde seizoen van het programma dat ondertussen is uitgegroeid tot dé guilty pleasure van half Vlaanderen en Nederland.

In 2002 ging de eerste reeks de ether in en toen stapte ene Mike Lefebvre uit Kortrijk mee aan boord van het avontuur. De ondertussen 52 jaar oude Kortrijkzaan hield aan zijn deelname heel wat mooie herinneringen én een stevige naamsbekendheid over. In zijn thuisstad runt hij als Tattoo Mike al dertig jaar zijn eigen tattooshop, maar hij wordt nog regelmatig over zijn Temptation Island-passage aangesproken, zegt hij.

Hoe ben je in het programma beland?

“Ik werd gebeld door Tobia Pieters. Zij deed op dat moment mee aan de casting van Temptation Island en vroeg me om ook mijn kans te wagen. Ik had op het toenmalige VT4 deelgenomen aan Now Or Never en stak zo blijkbaar in een of ander bestand. Toen ik meer details over het hoe en waarom van Temptation Island hoorde, was ik meteen voor het idee gewonnen. Drie weken plezier op het Hondurese eiland Roatan, daar kon ik als prille dertiger toch geen neen tegen zeggen? Ik was vrijgezel en kreeg de opdracht om bloedmooie dames het hof te maken. Op mijn lijf geschreven!”

“Je mag nog de intelligentste van het pak zijn, op tv kunnen ze je als de ‘domste van het land’ portretteren” – Mike Lefebvre

Hoe blik je op je avontuur terug?

“Het was puur genieten. Ik heb er goeie vrienden gemaakt en mensen als Tobia en Valerie De Boosere (verleidster uit het eerste seizoen, red.) hoor ik ook nog altijd. Maar achttien jaar geleden ging het er nog erg onschuldig aan toe. Als verleider was ik vooral aan het flirten en tastten we elkaar figuurlijk wat af. Ik ben destijds met een dame op dreamdate geweest en na het programma hebben we ook nog enkele keren afgesproken, maar daar bleef het bij. Nu wordt er meteen voor de camera open en bloot gevogeld. Compleet anders dan in onze tijd.”

Mike Lefebvre, hier met dat andere 'Temptation'-icoon Gringo Dewaele, kleurde de eerste editie van het programma.
Mike Lefebvre, hier met dat andere ‘Temptation’-icoon Gringo Dewaele, kleurde de eerste editie van het programma.© EDD

Hoe kijk je naar die evolutie?

“Het programma is een halve vleeswinkel geworden. De gecaste types lijken ook in niets op de verleid(st)ers van 2002. Opgespoten lippen en borsten, de mannen zijn dubbele kleerkasten bomvol testosteron. Bovendien doen die jongens en meisjes een voor een mee om bekend te worden. Ze noemen zich al influencer van vóór ze op televisie zijn verschenen. Dat speelde indertijd bij mij allesbehalve mee. Al zag ik mijn deelname wel al mooie gratis reclame voor mijn eigen tattoozaak. Dat wel.”

Het heeft je ook een bekende kop opgeleverd.

“Ergens klopt dat wel. Ik word nog altijd regelmatig over Temptation Island aangesproken, maar dat kan ik perfect plaatsen. In 2002 was die aandacht veel groter. Toen kon ik niet over straat wandelen zonder een handtekening te moeten uitdelen. Mochten de smartphone en Facebook toen al bestaan hebben, dan was het aantal selfies met Tattoo Mike niet te tellen geweest. Dan was ík nu een influencer, hé.” (schatert)

“Mochten de smartphone en Facebook in 2002 al bestaan hebben, dan was het aantal selfies met Tattoo Mike niet te tellen geweest. Dan was ík nu een influencer, hé” – Mike Lefebvre

Heeft het je een imago van notoir verleider opgeleverd?

“Ja, maar daar is niks mis mee. Ik zie graag mooie vrouwen en cultiveer die reputatie met plezier. Maar ik blijf altijd respectvol voor wie er tegenover me staat.”

Volg je het programma nog altijd?

“Zonder overdrijven: ik mis geen enkele aflevering. Het is het beste programma dat televisie ons te bieden heeft. Actie, spanning, romantiek, onverwachte wendingen… Smullen van begin tot einde. Maar de programmamakers hebben ook iets te veel macht, vind ik. Ze kunnen je maken of kraken. Je mag nog de intelligentste van het pak zijn, op televisie kunnen ze je als de domste van het land portretteren. En dat beeld sleep je lange tijd met je mee. Kijk maar naar wat sommige kandidaten van de meest recente seizoenen is overkomen…”

Tattoo Mike was verleider tijdens eerste Temptation Island:
© VIJF

Zou je je nog eens aan het spel durven wagen?

“Meteen! Meer nog: drie jaar geleden wilde ik me samen met mijn Russische vriendin Evgeniya als koppel inschrijven. We werden helaas niet geselecteerd, want, zo vonden ze bij Temptation Island, mijn vriendin beheerste het Nederlands niet voldoende. Een grote misse, als je het ons vraagt. Evgeniya is bloedmooi en ze zou een compleet nieuwe markt aan kijkers helpen aanboren. Daar ben ik van overtuigd.”

Stel dat je volgend seizoen wél mag deelnemen: ben je niet bang dat je relatie zou stuklopen?

(kordaat) “De eerste die aan mijn vrouw zit, vermoord ik. Maar aan de andere kant weet ik niet of ik zelf aan de verleiding zou kunnen weerstaan. Het zou in elk geval een serieuze test zijn voor ons. Bij deze een warme oproep aan de mensen van Temptation Island: bel ons en geef eens een andere en positieve twist aan het programma!”

‘Temptation Island’, elke vrijdag om 20.30 uur op VIJF.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier