Romeinse planken van 2000 jaar oud gaan als zoete broodjes de deur uit

de Brugse kunstenaar Stefaan De Croock kon deze kans niet laten liggen, van het hout zal hij misschien een portret maken. © Foto XC
Xander Cottens
Xander Cottens Videojournalist

De intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst ‘Radar’ deed vrijdag enkele tientallen Romeinse planken van wel 2000 jaar oud van de hand. Onder de noemer ‘Plank zkt. Bestemming’ kon je enkele stukken ophalen om er iets creatiefs mee te doen. Een kunstwerk of een meubel bijvoorbeeld.

Met meer dan 30 waren ze, de geïnteresseerden aan het CVO in Roeselare om een onderdeel van de Romeinse waterput huiswaarts te kunnen nemen. Onder hen ook kunstenaar Stefaan De Croock (36) uit Brugge. Hij maakt reusachtige portretten in hout. Je kan zijn werk bewonderen op The Crystal Ship in Oostende maar evenwel in galerijen in Miami of Mexico City. “Ik weet nog niet wat ik met het hout zal doen maar ik ga er eens goed over nadenken. Zo’n stuk geschiedenis moet je tot zijn recht laten komen”, vertelt de kunstenaar.

Jonas D'hont en Bart De Dobbelaere willen het 3000 jaar oude hout in een tafel verwerken.
Jonas D’hont en Bart De Dobbelaere willen het 3000 jaar oude hout in een tafel verwerken.© Foto XC

“Vanachter heb ik iets gevonden, zo’n stuk maat”, roept Jonas D’hont (33) enthousiast naar zijn vriend Bart De Dobbelaere (38). Beide mannen uit de omgeving van Gent zitten in het hout. Bart is al vijf jaar meubelmaker en werkt met een voorliefde voor oude eik, oude planken uit treinstellen en dakgebinten.

“Vrienden van me stuurden me berichtjes dat ik hier zeker moet langskomen, dat dit iets voor mij is. En inderdaad, het was geen verloren moeite. Wel jammer dat sommige mensen gewoon een stuk namen zonder te kijken, gewoon om iets mee te nemen. Als een plank voor mij bestemd is, zal ze wel blijven staan“, vertelt Bart. De meubelmaker zou er een tafel van maken met centraal een eeuwenoude plank in epoxy verwerkt.

Directeur van de kunstacademie uit Roeselare, Carl Segaert heeft een aantal stukken mee om te verwerken tot kunst door de leerlingen.
Directeur van de kunstacademie uit Roeselare, Carl Segaert heeft een aantal stukken mee om te verwerken tot kunst door de leerlingen.© Foto XC

Maar ook dichter bij huis zullen de planken aangewend worden. Carl Segaert is directeur van de Kunstacademie in Roeselare. Hij heeft een drietal stukken hout mee, één voor zichzelf en een aantal planken om door de leerlingen te verwerken tot kunst.

(XC)

Geïnteresseerden kunnen nog op zaterdag 15 december van 10 tot 12 uur langskomen in de kelder van de Kokelaarstraat 5 in Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier