Meer kosten aan Sint-Niklaaskerk dan verwacht

Door de meerwerken aan de toren is de geplande opening van de Sint-Niklaastoren nu voorzien voor Pasen 2021. © EF
Redactie KW

De werken aan de Sint-Niklaaskerk op het Featherstonplein in Mesen werden stilgelegd. De recente vaststelling dat de verstevigingsbalken van de toren volledig rot zijn, leidde tot het herzien van het financieel dossier. Dit dossier werd op maandag in de gemeenteraad besproken. “Het gaat over meerwerken van 200.000 euro. We starten nu de nodige gesprekken om de nodige toelagen te bekomen,” zegt burgemeester Sandy Evrard

De Sint-Niklaaskerk wordt omgebouwd tot toeristische attractie. Zo krijgt de toren van 45 meter hoog een panoramisch uitzicht van 360 graden, uniek voor de Westhoek. De werken startten in de maand februari. De oorspronkelijke planning sprak over een opening met Open Monumentendag op zondag 13 september.

“Mooiste toren”

Gezien de geplande meerwerken wordt nu Pasen 2021 naar voren geschoven als openingsdatum. Naast het vernieuwen van de balken moet ook de luchtkoker bovenop de toren nog weggewerkt worden in het geheel. Boven komt immers een platform waar een aantal informatieborden geplaatst zullen worden over de wederopbouw van Mesen na de Eerste Wereldoorlog.

“Maar we krijgen de mooiste toren van West-Vlaanderen, wat zeg ik van België”, aldus de burgemeester. Inmiddels heeft burgemeester Evrard al twee toelagen kunnen bekomen, van Toerisme Vlaanderen en van Westtoer. Burgemeester Evrard heeft ook al een gesprek op zijn agenda staan met de directeur van Toerisme Vlaanderen. “Daaruit moet blijken of we nog een derde subsidie kunnen bekomen.”

Oplossing Steenstraat

De afspraak op 21 oktober wordt ook gekoppeld aan een bezoek aan het ministerie van mobiliteit. Daar bespreekt het Mesense schepencollege de problematiek van het zwaar doorgaand verkeer in de Steenstraat. Eerder deze maand had het schepencollege in aanwezigheid van minister van mobiliteit Peeters en een delegatie van Heuvelland en AWV een verkennend gesprek rond een oplossing voor het probleem. “Ons voorstel werd toen niet weerhouden. Uit ons gesprek kwam wel een compromis. Dat hopen we nu op 21 oktober te finaliseren.”

Over de inhoud van het gesprek wil burgemeester Evrard voorlopig niks kwijt. In de zomer werd de Steenstraat in Mesen opnieuw geasfalteerd, wat zorgde voor minder lawaaihinder voor de bewoners. Het openstellen van de weg betekende ook dat er opnieuw zwaar doorgaand verkeer van vrachtwagens was.

Deze vrachtwagens rijden op en af naar het aardappelverwerkend bedrijf Clarebout Potatoes. Er werd daaromtrent door de bewoners van de Steenstraat/Komenstraat in februari een petitie ingediend bij de minister van Verkeer die toen ook door de burgemeester Sandy Evrard werd ondertekend. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier