Magische kerstparade trekt opnieuw door Roeselaarse straten

Een beeld uit de Kerstparade van vorig jaar. Dit jaar wordt het minstens even indrukwekkend! © gf
Peter Soete

Er rijdt opnieuw een kerstparade door de Roeselaarse straten op 26 december. Na het succes van de 100ste editie van vorig jaar wil de stad dit magische spektakel nog eens vlotjes overdoen. En deze Nostalgie Christmas Parade, want dit is de nieuwe naam van de kerstparade, heeft de hulp van de Roeselaarse verenigingen nodig. De audities kunnen beginnen!

“Verleden jaar was de 100ste kerstparade in een productie van Peter Huyghe en zijn team van Twice een regelrecht schot in de roos”, begint burgemeester Kris Declercq. “Er was een massa volk in Roeselare en de kreten van bewondering en verbazing waren niet uit de lucht. Toen ik dat spektakel bekeek, wist ik dan eigenlijk al dat dit geen eenmalig feit mocht zijn.”

“Dus nu komt er ook dit jaar een kerstparade en we veranderen de naam in Nostalgie Christmas Parade. Die naamsverandering is natuurlijk niet toevallig want Radio Nostalgie zal live radio maken vanop de Grote Markt voor het stadhuis op diezelfde donderdag 26 december, van 11 uur doorlopend tot 21 uur. Dat wordt meteen de finale van hun eigen Nostalgie Magic Christmas Tour die hen in de kerstperiode naar Hasselt, Lier, Gent en Mechelen zal hebben gebracht.”

“Dit jaar zullen de ontwerpers uitpakken met nieuwe animaties en praalwagens maar de echte klassiekers blijven natuurlijk ook overeind. Er zullen opnieuw meer dan 270 figuranten van de partij zijn in de parade om de ongetwijfeld vele bezoekers van in en buiten Roeselare een onvergetelijk gratis schouwspel aan te bieden. De Nostalgie Christmas Parade wordt zeker een van de blikvangers van Kerst#VanRSL !”

Iedereen verbinden

“We willen iedereen in Roeselare met elkaar verbinden en van Roeselare één grote kersthappening maken met een ijspiste, chalets, shoppen, cultuur, beleving”, gaat Peter Huyghe van evenementenbureau Twice verder.”Kerst in Roeselare moet één groot belevingsfeest worden voor en door de bezoekers van de stad.”

“De reacties na de kerstparade vorig jaar waren zo overweldigend positief en hartverwarmend dat we niet twijfelden om een nieuwe editie op het getouw te zetten. Er komt nu in Roeselare inderdaad twee keer na elkaar een kerstparade maar dat is zeker geen probleem. In Calais zijn ze zelfs de absolute kampioen met vijf kerstparades na elkaar.”Maar we wisselen uiteraard van praalwagens en animaties en dat zullen we ook in Roeselare doen. Er komen vier nieuwe praalwagens bij, naast enkele klassiekers maar ook de zangers op de praalwagens verdubbelen we dit jaar.”

Zelfde parcours

“Er zullen dit jaar maar liefst 40 zangers meezingen, met de speciaal gecomponeerde melodie voor onze kerstparades. Ook zal er dit jaar veel meer licht zijn op de wagens zelf en doordat we starten om 17 uur zal dit een prachtig effect geven.”

“Vorig jaar telde de politie 35.000 toeschouwers en ook dit jaar zullen we er alles aan doen om het de bezoekers zo makkelijk mogelijk te maken. Er kan opnieuw geparkeerd worden op de Expo in de Diksmuidsesteenweg en dan wordt men met gratis shuttlebusjes naar het stadscentrum gebracht.”

“Ook het parcours is hetzelfde als vorig jaar. We starten aan de brug van het station en dan gaat het via de Sint-Amandsstraat naar de Noordstraat om dan via de Manestraat rond de Sint-Michielskerk te draaien. De parade trekt vervolgens over de Grote Markt de Ooststraat in, om dan aan het station te eindigen.”

Roeselarenaars gezocht

Maar de Nostalgie Christmas Parade zal ook eigen talent in de kijker plaatsen. Er worden immers vier verenigingen gezocht die een extra live-act brengen tijdens de parade. Dat kunnen Roeselaarse koren, dansscholen, toneelverenigingen zijn, of gewoon een groepering met een leuk kerstidee, die het beste van zichzelf geven tijdens de parade van 26 december. Na een selectie door een deskundige jury met onder meer een choreograaf maken ze kans om deel te nemen aan dit evenement. Iedere vereniging krijgt hiervoor trouwens ook een artiestenvergoeding. Wie wil deelnemen, kan zich kandidaat stellen via ‘ikdoemee@twice.be’.

De Nostalgie Christmas Parade vindt plaats op donderdag 26 december om 17uur in de Roeselaarse centrumstraten. Alle informatie is te vinden op www.visitroeselare.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier