Loop eens met een loep door het Arentshuis

De uitzonderlijke tekeningen gaan na de tentoonstelling opnieuw voor enkele jaren op rust. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Nog tot 18 augustus toont het Arentshuis langs de Dijver tekeningen uit het Prentenkabinet van de stedelijke musea. Deze tentoonstelling omvat een selectie van de 50 meest bijzondere 16de- tot vroeg 18de-eeuwse Europese tekeningen. Een kleine, maar fijne tentoonstelling die je letterlijk onder de loep je krijgt een vergrootglas voor de rondleiding moet nemen.

De aanleiding van de tentoonstelling is de publicatie van de nieuwe wetenschappelijke catalogus ‘European Old Master Drawings from the Bruges Print Room’ gebracht door Virginie D’haene. De huidige adjunct-conservator in het Plantin-Moretus Museum in Antwerpen was voordien verantwoordelijk voor het Prentenkabinet van de Brugse musea.

Zeldzame werken

Deze catalogus, een initiatief van het Vlaams onderzoekscentrum voor de kunst in de Bourgondische Nederlanden, draagt bij tot de kennis van 16de tot vroeg 18de-eeuwse tekenaars en tekenpraktijken. Het gaat in hoofdzaak over bladen van noemenswaardige kunstenaars afkomstig uit de Lage Landen.

“Behalve enkele grote namen zijn het vooral de zeldzame werken van minder gekende tekenaars die de grote troef van de collectie vormen”, verduidelijkt Virginie D’haene. “Ondanks haar beperkte omvang illustreert de collectie uitstekend het gevarieerde gebruik van het medium van de tekenkunst in die periode.”

Na expo weer op rust

Op vijf tekeningen na zijn al deze oude meestertekeningen afkomstig uit de schenking van John Steinmetz in 1864. “Door het maken van tekeningen legden kunstenaars een beelddatabank aan en oefenden zij hun hand. Ze installeerden zich nabij markten of werkplaatsen en schetsten het dagelijkse leven”, aldus de verantwoordelijke voor de expo. In de twee zalen van het Arentshuis zijn de uitzonderlijk tekeningen voor een periode van zes maanden te zien, waarna ze weer voor enkele jaren op rust en uit het licht in het prentenkabinet zullen bewaard worden.


Info: www.museabrugge.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier