Kursaal Oostende viert 15 jaar na ingrijpende verbouwingen feest in 2020

© JRO
Redactie KW

Het nieuwe Kursaal werd opgetrokken in 1950, maar onderging al enkele keren zware verbouwingen. De laatste ingrijpende verbouwing dateert van 2003-2004. Op 17 december opende het Kursaal voor het eerst na de verbouwingen de deuren. Om dat te vieren viert Kursaal Oostende een heel jaar lang feest.

De grote zaal onderging in 1966 al een complete verandering om de zaal geschikt te maken voor opera en toneel. Dat moest wel, want door het verdwijnen van de schouwberg in de Van Iseghemlaan, om plaats te maken voor het Europacentrum, was nood aan een operazaal. De tweede grote verbouwing bestond eruit om het Kursaal een stuk te verhogen met het plaatsen van een glazen constructie met restaurantfunctie. Tot ergernis van heel wat mensen die actie voerden tegen de verbouwingen, echter zonder resultaat. Naast de glazen constructie werd de concertzaal volledig uitgediept om van 1.600 zitplaatsen naar 2.300 zitplaatsen te gaan. Op 17 december 2004 werd het vernieuwde gebouw uiteindelijk feestelijk geopend.

Het stof van de verbouwing was nog niet verdwenen als het eerste grote evenement er al aan kwam. “Diezelfde maand werd de benefietshow Tsunami 12-12 uitgezonden op zowel VTM als VRT vanuit het Kursaal“, blikt general manager Gwendoline Nys terug. Enkele dagen daarna was er al meteen de Gouden Schoen. Tijd om af te stoffen was er dus niet. (lacht) In enkele dagen tijd stonden we meteen op de kaart bij de mensen. Geen tijd om in te werken en het is nooit meer stilgevallen.” In het verleden stonden grote sterren op de planken in het Kursaal zoals Jerry Lee Lewis, Shaggy, Take That, Edith Piaff, Patricia Kaas, enz.

Kursaal Oostende viert 15 jaar na ingrijpende verbouwingen feest in 2020

Voor het feestjaar staan nu al meer dan 90 show of concerten op het programma, zowel van internationale artiesten als talent van eigen bodem. Bryan Ferry, Riverdance, de Vlaamse Musical Aladdin, Willy Sommers en Clouseau zijn maar enkele van de concerten of shows. Daarnaast organiseert het Kursaal ook enkele opendeurdagen. De eerste is op zondag 2 februari. “Tijdens het jaar krijgen we geregeld de vraag om een rondleiding te krijgen of een om kijkje backstage te mogen nemen“, legt directeur Peter Craeymeersch uit. “Gezien ons drukke programma is daar weinig ruimte voor. In ons feestjaar hebben we daarom drie datums geprikt om dat wel te doen. We zetten de deuren open voor iedereen. Daaraan wordt telkens een activiteit gekoppeld. Op 2 februari wordt afgesloten met ‘Oostende Zingt’. Tijdens de opendeurdagen zijn er rondleidingen met gids mogelijk.”

Naast de opendeurdagen organiseert Kursaal Oostende ook een kunstroute. “Er worden diverse extra bezoekdagen gepland rond de verschillende kunstwerken in het gebouw. Daarbij gaan we ons baseren op de chatbot van The Crystal Ship. Via Facebook Messenger zullen de mensen een tour kunnen doen met elf stops in en rond het Kursaal. Men ontdekt er verborgen pareltjes van diverse kunstenaars die tijdens de concerten niet gezien kunnen worden. De tour start tijdens de eerste opendeurdag. Vanaf de Paasvakantie start ook nog een vaste expo in de inkomhal rond de verbouwingen 15 jaar geleden”, aldus Gwendoline Nys.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier