Kunstenaar van Mivalti zorgt na les aan academie voor opvallende expo in stadhuis

Mivalti-kunstenaar Bjorn Broux bij zijn opvallende kunstwerk in de inkomhal van het stadhuis. © TVW
Redactie KW

Tot en met 21 december waan je je in de inkomhal van het stadhuis op twee even ongerepte als onrustige eilanden badend in een oceaan. Het is een kunstwerk van Bjorn Broux van Mivalti. De andersvalide kunstenaar liet twee kubieke meter zand leveren voor zijn project.

De vzw Mivalti en de Stedelijke Kunstacademie Tielt zijn in september een samenwerking aangegaan. De voorziening voor mensen met een beperking vormt sindsdien een officiële vestigingsplaats van de academie. De tentoonstelling Het onrustige eiland van Bjorn Broux is de eerste expo binnen die samenwerking. “Ik haalde mijn inspiratie uit het nieuws op tv”, zegt Bjorn.

“Ik vind zijn verbeeldingskracht en de eenvoud waarmee hij zijn ideeën in de praktijk omzet ontwapenend”, zegt leerkracht Tuur Delodder, die wekelijks twee keer twee uur werkt met de Mivalti-gasten. “Touw, kleefband en lijm zijn voldoende om allerhande gevonden materialen samen te brengen tot elementen die zijn fantasiewereld vormgeven. Wij denken snel veel te complex, maar Bjorn en zijn collega’s gaan heel rechttoe rechtaan te werk.”

Twee kubieke meter zand

Voor de twee eilanden, die met elkaar verbonden zijn door een brug gemaakt uit bamboestokken, lieten de kunstenaar en zijn begeleiders twee big bags zand, goed voor twee kubieke meter, naar het stadhuis aanrukken. Op het ene eiland tref je een dinosaurus en een lava spuwende vulkaan aan. Op het andere eiland staat een toilet, met een plant erin. “Het is me niet helemaal duidelijk wat Bjorn daarmee wil accentueren, maar ik zie er meststof voor meer vruchtbaarheid in”, zegt Jan Baeke, die de andersvalide kunstenaars van Mivalti in hun Ateljee 44 coacht.

Wij denken snel veel te complex, maar Bjorn en zijn collega’s werken heel rechttoe rechtaan – Tuur Delodder

Op de oceaan vaart ook een schip – noem het geen boot – dat waterski’s voorttrekt. En dat er leven in het water zit, bewijst de bokaal met een goudvis. Bjorn creëerde ook een bijhorende receptieruimte, al was die net niet stabiel genoeg om woensdagavond te dienen bij de opening van de expo.

Beter dan in een loods

“Het tempo waarmee de Mivalti-gasten werken is nieuw voor mij. Het gaat heel fel vooruit”, zegt Tuur Delodder nog. “De tien kunstenaars van Ateljee 44 die les volgen bij mij werken redelijk zelfstandig aan hun projecten en tussendoor geef ik hen al eens een workshop kleurenleer of perspectief. Hun toewijding is in elk geval aandoenlijk.”

De tentoonstelling is nog tot en met zaterdag 21 december toegankelijk tijdens de openingsuren van het stadhuis. “We zijn het stadsbestuur erkentelijk dat Bjorn in deze inkomhal mag tentoonstellen”, zegt Jan Baeke. “Hier zal zijn werk veel meer bekeken worden dan in een oude loods of winkelpand, waar na de vernissage amper nog iemand komt kijken.” Het grote publiek ontdekte tijdens de openingsreceptie nog meer artistiek Mivalti-talent, want huis-dj’s Bert en Lorenzo draaiden voor de gelegenheid plaatjes.

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier