Jen brengt eerste single uit: “Autobiografische song over stukgelopen relatie”

"Van de quarantaineperiode heb ik gebruik gemaakt om tegelijk mijn archief om te woelen en nieuwe songs te schrijven", vertelt Jente Neels. © Davy Coghe
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

Uitgerekend op vrijdag 26 juni een single uitbrengen met de titel ‘The Fourth of July’. Daar moet een verhaal achter zitten. Is hier de destijds felbesproken Vietnamfilm van Oliver Stone in het spel? Wordt er een feestje gebouwd omwille van independence day in het land van Donald Trump? Of moeten we het dichter bij huis zoeken en dienen we te wijzen op de release van de debuutsingle van het grote, jeugdige Brugse talent Jen(te Neels). Read on.

Wie in Brugge gezegend is met de familienaam Neels moet muziek door zijn of haar bloedbanen horen vloeien. Naast Eric Neels zijn zijn zonen Frodo en Arend actief alsook hun 19-jarige halfzus Jente. Van kindsbeen af ontwikkelde ze haar talent aan het Stedelijk Conservatorium Brugge, afdeling Zang. De voorbode van een groter verhaal, want bij het begin van het op zijn laatste benen lopende academiejaar schreef ze zich in voor de opleiding Zang aan PXL in Hasselt. In september wordt ze er opnieuw verwacht, voor het tweede jaar.

Vorig jaar kwam Jente Neels ook om de hoek piepen met haar band Might Be, maar de bezetting is ondertussen sterk vervrouwelijkt, met Kortrijkzaan Henri Vervaeke (drums en elektronica) als enig overgebleven mannelijk lid. Met de nieuwe groepsnaam Neva zal over enkele maanden een eerste single gelost worden. File under: elektronische, door synths aangestuurde indiepop.

De eerste solosingle van Jen(te Neels) ziet het daglicht op vrijdag 26 juni, wat een klein beetje vreemd is voor een nummer dat de titel ‘The Fourth of July’ draagt. “Van de quarantaineperiode heb ik gebruik gemaakt om tegelijk mijn archief om te woelen en nieuwe songs te schrijven”, zegt Neels. “Sommige ervan pasten niet binnen de Neva-shape en daarop borrelde het idee om naast de bandformule ook solo te gaan en daarbij voor het singer-songwriter-idioom te kiezen.”

Vervolg

‘The Fourth of July’ is pure do it yourself, want behalve voor de zanglijnen en gitaar stond Neels ook in voor een basklank op gitaar, piano, strijkers en zelfs samples die zijn opgenomen door te prutsen en te slaan op haar gitaar. Daarna heeft ze er effecten aan toegevoegd. Het eindresultaat: sommigen denken dat het op vuurwerk lijkt, waardoor er wel een verwijzing naar de viering van 4 juli in steekt.

Voor de productie kon ze een beroep doen op Lukas Hellings, die eveneens aan PXL studeert en er samen met Jente aan een bandproject werkt. “De tekst vond ik terug in een notitieboekje van enkele jaren geleden en heb ik enigszins bijgeschaafd. Die kleurt autobiografisch en handelt over een stukgelopen relatie. Sans rancune overigens. De jongen over wie het gaat, is geboren op… 4 juli. Het is dus geen verwijzing naar de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag”, lacht Neels, die zich voor dir project het pseudoniem Jen aanmeet. “De kans is reëel dat dit een vervolg krijgt, want voornoemde Lukas Hellings stelde al voor om een week de studio in te duiken om te zien waarop we uitkomen.”

Da Capo

Liveoptredens plant Jen nog niet. Ze wil zich eerst richten op studiowerk en zal daarna met heel veel plezier live achter de microfoon gaan staan. “Uitgerekend begin deze week heb ik mijn eerste lessen zang en gitaar gegeven in Da Capo, een pas uit de startblokken geschoten muziekschool in Torhout. Het initiatief komt van een PXL-student Techniek, die zonder notenleer en op maat van elke leerling professionele muzieklessen gaat geven”, besluit Neels.

‘The Fourth of July’ van Jen kun je via de bekende streamingsites downloaden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier