Jan Verheyen: “Er zit een film in de Kasteelmoord, maar wij zullen die niet maken”

Beschuldigden Evert de Clercq, Pierre Serry en Andre Gyselbrecht. © Foto Belga
Redactie KW

Het proces van de Kasteelmoord kreeg deze week een verrassende wending. Regisseur Lien Willaert, de echtgenote van Jan Verheyen, maakte een professionele documentaire van 25 minuten ten gunste van de beklaagde André Gyselbrecht. Lien, die uit Koekelare afkomstig is en in Ruddervoorde woont, is namelijk goed bevriend met Elisabeth, de dochter van dokter Gyselbrecht en weduwe van kasteelheer Stijn Saelens.

Na de aanzienlijke vordering van het parket haalden de advocaten van de beklaagde André Gyselbrecht alles uit de kast voor hun cliënt. Letterlijk bijna, want raadslieden Johan Platteau en Johan D’Hont brachten hun eigen video- en geluidsinstallatie mee. Daarop werden aanvankelijk, net zoals bij het betoog van het parket, fragmenten van videoverhoren afgespeeld.

Maar maandagavond, na bijna twee dagen pleiten, toverden de advocaten nog een wit konijn uit hun hoed: een documentaire over ‘Leven en Werken van André Gyselbrecht’, professioneel in elkaar gestoken door Lien Willaert, de vrouw van regisseur Jan Verheyen uit Ruddervoorde. Zij zat de hele week al in het publiek, vaak naast Elisabeth Gyselbrecht.

Lien Willaert maakte een film om dokter Gyselbrecht te verdedigen.
Lien Willaert maakte een film om dokter Gyselbrecht te verdedigen.© Foto Belga

Dochters zijn klasgenootjes

“Lien maakte die film als een vriendendienst, want onze Anna en de dochter van Elisabeth zijn klasgenootjes”, vertelt Jan Verheyen. “Ze heeft dat dan ook gratis gedaan. We kennen de Gyselbrechts en ondervonden dat die familie een enorm hechte band heeft. Dat werd volgens Lien nog niet voldoende belicht en daarom wilde ze die film maken.”

Dat de hele zaak ondertussen echte filmallures kreeg, beseft ook Jan Verheyen. “Ik denk wel dat er een speelfilm zit in het verhaal van de Kasteelmoord, maar wij zullen die niet maken. Om zoiets te kunnen doen, moet er meer afstand zijn met de betrokkenen. Volgens mij werkt dat niet als je die mensen persoonlijk kent. Dan pas zie je hoe verwoestend zo’n affaire is voor heel veel mensen. Zien hoeveel levens door zoiets geraakt worden, dat stemt tot nadenken.”

“André zag geen andere oplossing”

In de documentaire werden interviews met familieleden van dokter Gyselbrecht afgewisseld met sfeerbeelden van zijn woning, zijn duivenhok, zijn praktijk. “Vader heeft alles gedaan om Elisabeth te helpen”, zegt Hannes Gyselbrecht, schepen in Ruiselede en zoon van André, in de film. “Hij is eraan ten onder gegaan. Als je je vader ziet afgevoerd worden, krijg je een koude douche. Achteraf hoor je dan dat hij het toch gedaan zal hebben. En dan krijg je een zeker begrip. Dat hij zelf gereageerd heeft op het leed dat hij meegemaakt heeft”, klinkt het.

“Ik had dat niet verwacht, André zou geen vlieg kwaad doen”, getuigde echtgenote Monique Van Poucke in de film. “Ik denk dat hij geen andere oplossing zag om de kleinkinderen te helpen. Het is aan hen dat hij zich nu recht trekt. Hij krijgt nog enorm veel steun en dat doet deugd. Iedereen wacht op de dag dat hij terug thuis zal zijn”, zegt ze. De film eindigde met een beeld van een vlucht duiven die door de lucht klieft. Zo vrij als een vogel. In de zaal barstte daarop een langdurig applaus los. “Ik denk dat die reactie niet gepast is”, zei voorzitster D’Hooghe daarop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier