Ieperlingen van MC Deevie & De Kappiting spelen in JOC

We zien Melchior Vanden Berghe, Kurt Deramoudt (De Kappiting), Day Lernout (MC Deevie) en Xavier Taillieu. (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Kurt Deramoudt, Day Lernout en Xavier Taillieu vertrokken jaren geleden de Kattenstad om hun leven op te bouwen in Gent, maar op zaterdag 27 april keren ze terug als MC Deevie & De Kappiting om hun eclectische hiphop op het JOC los te laten.

Thabazzco, Tox ‘n Aldi, Fheeta, MC Vorre… De Ieperse regio springt mee op de West-Vlaamse hiphoptrein en met MC Deevie & De Kappiting is er nieuw lichtje aan het hiphopfirmament. Als zijn het niet de jonkies die de fakkel overnemen. MC Deevie & The Kappitting bestaat uit drie dertigers en een veertiger. De 38-jarige Kurt Deramoudt – De Kappiting – is geboren en getogen in Ieper, maar uitgeweken naar Gent. Hij is rapper, producer en drummer. Day Lernout, ook bekend als MC Deevie, is ook 38. Hij is recent opnieuw inwoner van Ieper na 17 jaar in Gent. Hij is rapper en producer. Ook bassist, gitarist en vocalist Xavier Taillieu (35) is Ieperling en uitgeweken naar Gent. Melchior Vanden Berghe (42) ten slotte is Gentenaar met verre roots in Roeselare. Hij is de dj van dienst.

Selah Sue

Kurt en Day zijn al heel lang goede vrienden. “We spelen al jaren samen muziek in verschillende groepen”, zegt Day. “We hadden vroeger een rockband’Doghotel, maar dat was relatief onsuccesvol”, lacht Day. “Later speelden we ook nog samen met Xavier in de band A.N.I.M.A.L.” Kurt was zes jaar geleden op tour was met Selah Sue toen hij in Polen een klaplong opliep. “Op doktersadvies mocht ik een tijd lang niet meer drummen”, zegt Kurt. “Maar muzikaal stilzitten was nooit een optie, dus besloten Day en ik hiphopbeats te maken, een oude voorliefde naar het voorbeeld van N.W.A., De La Soul, Beastie Boys maar ook ‘t Hof van Commerce.”

“Al snel volgden de teksten in het West-Vlaams, en een hele resem aan nieuwe nummers”, pikt Day in. “Xavier werd ingelijfd om live de bass-partijen en backing vocals voor zijn rekening te nemen. En na twee jaar met verschillende dj’s stootten we op Melchior of DJ Squib, die een perfecte aanvulling voor de band bleek te zijn.”

Jo Lernout

De muziek van MC Deevie & De Kappiting laat zich niet zomaar in een vakje stoppen. “Hiphop in het West-Vlaams, maar dan met een punky attitude en een reeks invloeden van dance tot reggae, een eclectische mix van gecontroleerde popchaos”, omschrijven Day en Kurt het zelf. “Humor is heel belangrijk in onze muziek, en hoewel we 100 procent menen wat we doen, nemen we onszelf niet al te serieus. Er is heel veel ruimte voor zelfspot.”

Ook Day – volgens de burgerlijke stand David Lernout – schuwt de subtiele verwijzingen naar Lernout & Hauspie van zijn vader Jo niet, onder andere in het nummer Kaffie Khadaffi. Het nummer staat op hun voorlopig enige cd Kurter & Langer, samen met andere West-Vlaamse pareltjes als Mama, wien is die vint? en Peint lik Dienge. Van Stikk’n en Brokk’n is een puike videoclip gemaakt die op YouTube te vinden is. “We zouden nooit beweren dat we pur sang rappers zijn, we zijn eerder alles wat hiphop niet is, maar wel nodig heeft“, zegt Day. “Aangezien we neigen naar absurde humor zijn de thema’s van de nummers heel uiteenlopend. We durven ons ook wagen aan de meer serieuze thema’s zoals de toename van racisme en onverschilligheid in de samenleving.”

Optreden

Op zaterdag 27 april kun je MC Deevie & De Kappiting live aan het werk zien in JOC Ieper, waar ze een affiche delen met Belgian Asociality. “We hebben al een heel aantal optredens achter onze naam, maar gezien onze uitvalsbasis was dat meestal in en rond het Gentse, onder andere in het roemruchte oord van verderf Charlatan”, zegt Day. “Deze zomer spelen we onder andere tijdens de Gentse feesten op het groot podium aan Sint-Jacobs op 22 juli. In de Westhoek zijn we onder andere te zien op de Molenhoekfeesten in Geluwe, de Parkconcerten en Bal-a-Deuse Festival in Poperinge en de Patersholfeesten in Gent.”

Wat mogen de aanwezigen in het JOC zaterdag verwachten? “Een stomende set met dansbare meezingers die in een rotvaart naar een absurde climax klimt, om het poëtisch te omschrijven”, zegt Kurt. “Georkestreerde chaos. Vooral veel plezier maken en iedereen dansend en met een goed gevoel en een grote lach naar huis sturen. Het is de eerste keer dat we in onze thuisstad van weleer onze kunsten mogen tonen, het wordt ongetwijfeld spectaculair, legendarisch, machtig…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier