Heel wat te zien in Oostrozebeke tijdens het weekend van Buren bij Kunstenaars

Het fotocollectie Fotogaaf met vooraan Anita Van Gelder en achteraan v.l.n.r. Hendrik Demiddele, Eric Duyck en John Carlier. © CLY
Redactie KW

Dit weekend vindt Buren bij Kunstenaars plaats, het jaarlijkse openatelierweekend in West-Vlaanderen. Kunstenaars zetten dan de deuren van hun atelier open en gunnen je een kijkje achter de schermen. Ook in Oostrozebeke valt er heel wat te zien.

Maak kennis met het fotocollectief ‘Fotogaaf’

Hendrik Demiddele, Anita Van Gelder en John Carlier komen voor de eerste keer naar buiten met hun werk in het tractorenatelier van landbouwer Eric Duyck. Het is een unieke gelegenheid om twee vliegen in één klap te slaan, want je kan er niet enkel het werk van de drie exposanten ontdekken, maar ook kennismaken met de unieke collectie MAN-tractoren van landbouwer op rust Eric Duyck.

Anita Van Gelder, 59 jaar uit de Grotstraat, is al twee jaar intensief bezig met fotografie. Ze is een autodidact. “Ik ga nooit het huis uit zonder mijn fototoestel. Ik fotografeer allerlei dingen die mijn aandacht trekken, maar mijn voorkeur gaat uit naar dieren en de natuur. Naast fotografie hou ik me ook bezig met het in elkaar knutselen van glasramen. Het is de allereerste keer dat ik met mijn werk naar buiten kom. Ik ben benieuwd hoe de bezoekers daarop zullen reageren.”

Vogels en insecten

Hendrik Demiddele is een gepensioneerd elektrotechnicus die zich vroeger ook bezig hield met onderzoek voor de universiteit van Gent.

“Ik ben lid van de Ingelmunsterse digi-fotoclub en ook lid van de fotoclub van Geert Lemaitre. Ik ben al 20 jaar met fotografie bezig, waarvan ik de meeste jaren analoog werkte. Mijn favoriete thema’s zijn de natuur en vooral landschappen, maar ook karakterkoppen trekken mijn aandacht. In de natuur ga ik vaak vogels en insecten spotten. Dat gebeurt heel vroeg in de morgen. In de tentoonstelling breng ik een 50-tal foto’s over diverse thema’s en onderwerpen.”

Ook John Carlier geniet van zijn pensioen nadat hij 41 jaar in de grafische sector bij Roularta werkte. “Ik ben ook al 30 jaar bezig met fotografie, waarvan tien jaar digitaal. Mijn favoriete onderwerpen zijn eveneens de natuur met een voorkeur voor landschappen en ook voor oude, uitgeleefde gebouwen. Op onze gezamenlijke tentoonstelling breng ik een 30-tal werken. Ik ben ook lid van de plaatselijke foto-digiclub.”

Ook oude tractoren

De tentoonstelling is op 19 en 20 oktober gratis toegankelijk van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur in de Ginstestraat 1, op de grens met Meulebeke. De locatie is de tractorenloods van landbouwer Eric Duyck die er ook zijn 28 oldtimertractoren tentoonstelt.

Luc en Guido met straatfotografie

Wie op zoek is naar een buitenbeentje tijdens het weekend van Buren bij Kunstenaars moet zeker een bezoekje brengen aan het plaatselijke rusthuis Rozenberg, waar twee lokale kunstenaars uitpakken met een unieke montage van straatfotografie.

Luc Biebouw en Guido Allemeersch zijn als twee gedreven fotografen steeds op zoek naar unieke plaatjes.
Luc Biebouw en Guido Allemeersch zijn als twee gedreven fotografen steeds op zoek naar unieke plaatjes.© CLY

Onder het thema Exceptional Targets brengen Luc Biebouw en Guido Allemeersch een apart staaltje van leuke straatfotografie. “Straatfotografie is een aparte tak binnen de fotografie en ontzettend leuk om te doen”, opent Luc Biebouw. “Straatfotografie is verwant aan documentaire- en journalistieke fotografie, met dit verschil dat niet de inhoud, maar de kunst van het fotograferen primeert. Het is een kunstzinnige vorm van verborgen camera-fotografie die natuurlijke in plaats van geposeerde foto’s oplevert. Het gaat om het vastleggen van het dagelijkse leven, meestal beelden uit de stad. Je werkt niet in opdracht, maar gaat op jacht naar unieke foto’s die op het juiste moment genomen worden.”

Verborgen graffitikunst

Het werk van Guido Allemeersch draait rond het thema ‘verborgen graffitikunst’. Het gaat vooral om graffiti in verlaten industriële gebouwen. Guido stelt een 20-tal werken tentoon van 60 cm bij 45 cm in kleur. “Het wordt een bloemlezing uit vijf jaar bezig zijn met fotografie.”

Praktisch

De expo is gratis te bezichtigen op 19 en 20 oktober telkens van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur in het wzc Rozenberg, Kalbergstraat 92. Luc Biebouw, Guido Allemeersch en Patrick Vancompernolle brengen op aanvraag ook een tweede voorstelling over hun reis naar Tsjernobyl, op vrijdag 25 oktober om 19.30 uur in zaal Tjuf. De toegang is gratis.

Mistral Art op zolder

Mistral Art met op de foto v.l.n.r. Wouter Rogge, Evi Demeyer, Tom D'Halluin en Geert Devos.
Mistral Art met op de foto v.l.n.r. Wouter Rogge, Evi Demeyer, Tom D’Halluin en Geert Devos.© CLY

Je kan langslopen bij vijf creatieve Oostrozebekenaren en kennismaken met hun creaties. De tentoonstelling Mistral Art vindt plaats op een unieke locatie, de zolder van het voormalige restaurant ‘De Mistral’ in de Tieltsteenweg 8 in Oostrozebeke. Je kan er kennismaken met de teken- en schilderkunsten van Evi Demeyer, de ambachtelijke glas-in-loodwerken van Geert Devos, de cartoons van Wouter Rogge en de kunstbrouwsels van Les Beaux Frères. Dat alles op zaterdag 19 oktober van 14 tot 20 uur of op zondag 20 oktober van 11 tot 18 uur. De toegang is gratis.

Oude parochiezaal wordt kunsttempel

David Dekeuckelaere.
David Dekeuckelaere.© CLY

Ook de oude parochiezaal Concordia in de Tieltsteenweg 4 wordt omgebouwd tot een heuse kunsttempel. Je vindt er unieke keramieken van autodidact David Dekeuckelaere, aangevuld met werken van bewoners van Mivalti uit Tielt. David brengt vooral recent werk dat bestaat uit een twaalftal keramieken en een tiental schilderijen.

Spelen met kleuren

De autodidact is al 20 jaar bezig met kunst en vindt zijn inspiratie bij de mensen. Bij zijn schilderwerken is het spelen met kleuren een van zijn drijfveren. Zijn werk is te bezichtigen op zaterdag 19 oktober van 14 tot 18 uur en op zondag 20 oktober van 10 tot 18 uur. Het is een unieke gelegenheid om de oude vertrouwde zaal Concordia te bezoeken na heel wat veranderingen, uitgevoerd door de nieuwe eigenaar.

(Julien Cluyse)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier