Gents mode- en kunstencollectief stelt hemdencollectie voor op Duinenplein

Zestien vrouwen met snor, qua aandachtstrekker een voltreffer, stelden zaterdag op het Duinenplein de nieuwe Benny Holiday-collectie van Benny Blasé voor. (foto MM)
Redactie KW

Wie zaterdagnamiddag langs het Duinenplein kuierde, kon er een bijzonder spektakel aanschouwen. Zestien vrouwen met snor (!) showden er de nieuwe, originele hemdencollectie van het Gentse mode- en kunstencollectief Benny Blasé.

Voor alle duidelijkheid, de snorren waren, voor zover we konden verifiëren, nep. Maar ze leverden de organisatoren van de bijzondere ‘modeshow’ heel wat belangstelling op. “Drie jaar geleden hebben we in Gent Benny Blasé opgericht, een merk van herenhemden. Benny Blasé is het fair fashion rock & roll-label in Vlaanderen”, legt Marijke Vandenkerckhove uit. “We werken doorgaans met materialen, die we tijdens onze reizen tegenkomen en hergebruiken die in onze collecties.”

Vintage souvenirsjaals

Marijke vormt samen met Gert Baart het collectief Benny Blasé. “We deden al verschillende grote en kleine theater- en muziekproducties en namen deel aan verschillende exposities. Uit de kruisbestuiving van deze ervaringen groeide Fair Pashion, mode als beeldende kunst en beeldende kunst als mode.” De nieuwste collectie, Benny Holiday, werd zaterdag op het strand en het Duinenplein van Bredene voorgesteld. “Het is een collectie opgebouwd uit vintage souvenirsjaals, die we het afgelopen jaar tijdens onze reizen verzamelden.”

Ster op Walk of Fame

Marijke en Gert verwerkten deze sjaals in een reeks unieke en opmerkelijke herenhemden. “Dat we de nieuwe collectie in Bredene voorstelden, heeft veel te maken met het feit dat mij pa, Flor (Vandekerckhove, voormalig uitgever van het Vrije Visserijblad, red.), in Bredene woont. Het thema van de collectie is bovendien Holiday, dus waar dus waar kunnen we die beter lanceren dan aan de kust?”

Om die lancering luister bij te zetten, kregen Marijke en Gert burgemeester Steve Vandenberghe zover om samen een eerste ster op de Bredense ‘Walk of Fame’ te onthullen. “Een ludieke actie uiteraard in pure Hollywoodstijl met een knipoog naar Oostende, waar ze zoiets doen tijdens het filmfestival. Maar ‘Bredene Rules’, wat ons betreft.” Wat ook mag blijken uit de collectie: “We hebben ook een zeer mooi shirt vervaardigd uit een prachtige, oude souvenirsjaal met de Vlaamse badsteden erop. Bredene prijkt centraal vooraan op dat hemd. Voor alle duidelijkheid: die ster, dat was eigenlijk een sticker. We hebben die na onze performance meteen weer verwijderd”, besluit Marijke, die ondanks haar Bredense roots intussen een zware Gentse tongval heeft.

(Marc Mahieu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier