‘From Art To Art’-route vervangt ‘Buren bij Kunstenaars’ in Wingene

Op de foto zien we vooraan zittend: Els Vanthournout (Atelier Els) en Mia Callens (Kunstkring Wenghina).Achter links naar rechts: Pieter Duyck (Atelier Pieter Duyck), Frans Cortenbach (C-Keramiek), Evelien Blommaert Team Cultuur, Maarten Huvaere (Team Cultuur) en schepen van Cultuur Lieven Huys. foto Nele
Redactie KW

De kunstroute ‘From Art To Art’ vloeit voort uit ‘Buren bij Kunstenaars’. Het open-atelierweekend voor kunstenaars kent dit jaar een rustpauze. Enkele creatievelingen sloegen de handen in elkaar om een kunstroute in elkaar te steken.

Op zaterdag 17 en zondag 18 oktober kan je binnengluren in het atelier van 21 lokale kunstenaars, op een kunstroute die tot stand kwam door vier initiatiefnemers, in samenwerking met de gemeente. Kunstenaar Pieter Duyck vertelt wat meer: “De organisatie Kunstwerkt die ‘Buren bij Kunstenaars’ op poten zet, besloot het evenement in een nieuw jasje te steken; dit jaar last ze een rustpauze in. Wij vonden het jammer om dit een jaartje over te slaan en zo de kans onbenut te laten om de kunstenaars in onze gemeente een forum te geven.” Atelier Pieter Duyck, Kunstkring Wenghina, C-Keramiek en Atelier Els bedachten samen een alternatief, waarvoor ook Team Cultuur binnen de gemeente openstond.

Divers programma

Kunstkring Wenghina plaatste onmiddellijk een oproep en stelde vast dat de vraag naar zo’n kunstroute groot was. “In het voorjaar werd een oproep gelanceerd en al snel werd duidelijk dat ons enthousiasme gedeeld werd door vele collega-kunstenaars”, gaat Mia Callens van Kunstkring Wenghina verder. “In totaal openen 21 kunstenaars in Wingene en Zwevezele de deuren van hun atelier. Schilder-, teken-, beeldhouwkunst en fotografie, ambachten zoals keramiek, glaskunst, patchwork en kaarsen maken staan op het divers programma.”

Voor Atelier Els langs de Leenmolenstraat is zo’n bezoek heel belangrijk. “Een atelierbezoek is een unieke manier om kennis te maken met een beeldende kunstenaar”, zegt Els Vanthournout. “Je leert er meer over iemands werk, aanpak en visie en je gaat beslist geïnspireerd naar huis.”

Fototentoonstelling

De kunstroute is 37 kilometer lang. Er zijn twintig verschillende locaties, met meer dan dertig kunstenaars die hun werk en werkplaats openstellen. De locaties kunnen coronaveilig bezocht worden en de organisatie vraagt om de nodige maatregelen in acht te houden. Een mondmasker is in ieder geval verplicht.

Een bijzondere stopplaats is de fototentoonstelling ‘Niet normaal’, van de gemeente Wingene in tijden van corona. In volle coronacrisis lanceerde de gemeente een oproep om unieke foto’s te maken binnen de gemeente. In het totaal werden er meer dan 1.500 foto’s ingezonden. Daaruit heeft de cultuurraad een selectie van vijftig beelden gemaakt. Die foto’s kunnen op groot formaat bewonderd worden in het gemeentehuis, op zaterdag 17 en zondag 18 oktober van 10 tot 18 uur; ook dan kan men de kunstroute bezoeken. (NS)

De route kan je terugvinden via de Facebookpagina From Art To Art. Een mailtje voor meer info kan ook; dat doe je dan naar art.to.art@hotmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier